fallback

Акциите на Netflix “излетяха“ с 21% след силен отчет

Компанията приятно изненада инвеститорите с резултати, доста по-силни от предварителните очаквания

15:35 | 26.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Netflix, която се занимава с разпространение на видео съдържание, хвърли бомба с отчета си за четвъртото тримесечие на 2011 година. През последните месеци дружеството, което е категоричен лидер по повишение на пазарната капитализация сред компаниите от S&P 500 тази година, бе поставено под силен натиск, но резултатите надминаха значително прогнозите.

Печалбата на Netflix за последните три месеца на 2011 година е 41 млн. долара, или 73 цента на акция. Приходите пък са в размер на 876 млн. долара. Това е влошаване на печалбата спрямо последното тримесечие на 2010 година, когато тя възлезе на 47 млн. долара, или 87 цента на акция. Приходите тогава бяха с близо 50% по-малко – 596 млн. долара.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 54 цента на акция и 857,3 млн. долара приходи.

Силният отчет, предаден след края на вчерашната сесия, предизвика истинска еуфория сред инвеститорите. Пазарната капитализация на Netflix се вдигна с цели 21 на сто до около 114 долара на акция.

„Резултатите са по-добри от очакванията, или не са толкова зле, колкото се страхувахме“, коментира Марк Манахи от Citigroup за MarketWatch. “По-важното е, че те загатват, че компанията се е върнала към резултатите си отпреди апокалипсиса“, посочва той.

Като апокалипсис той посочва масовата разпродажба на акции на Netflix, която миналата година свали цената им от над 300 долара за брой до около 60 долара за брой. Сега поставеният от анализатора таргет е достигане на 125 долара за акция от капитала на Netflix.

Прогнозите на Netflix са, че през първото тримесечие на 2011 година компанията ще запише загуба в рамките на 9 до 27 млн. долара, или между 16 и 49 цента на акция. Причината са увеличените разходи за излизане на международния пазар и основно за влизането във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:15 | 29.08.22 г.
fallback