fallback

Nintendo с рязък спад на тримесечната печалба

Компанията очаква годишна оперативна загуба от 575 млн. долара, което е значително над загубата, очаквана от анализаторите

13:40 | 26.01.12 г.

Японската компания за разработване на видеоигри и производство на игрални конзоли Nintendo Co Ltd обяви рязък спад на печалбата за третото тримесечие на японската финансова година, приключило през декември, и прогнозира по-голяма от очакваната годишна загуба, която ще бъде първа за компанията на оперативно ниво, заради силната йена и загубените позиции за сметка на устройства като iPhone на  Apple, съобщи Ройтерс.

Nintendo доминира на пазара на видеоигри от години с ръчните и домашните конзоли, но сега е изправен пред конкуренцията на по-гъвкавите смартфони и таблети след бума в продажбите им.

Печалбата на компанията за четвъртото тримесечие е намаляла с 40,9 млрд. йени (524 млн. долара) при очаквания на анализаторите от 52 млрд. йени.

„Да се каже, че (дните на конзолите) са отминали, е по-скоро преувеличено, но социалните мрежи и игрите през интернет заемат все по-голям дял и променят структурно бъдещето на индустрията, което се очертава като силно насрещно течение за Nintendo“, заяви Шигео Сугавара, главен инвестиционен мениджър в Sompo Japan Nipponkoa Asset Management.

В момента Nintendo очаква годишна оперативна загуба от 45 млрд. йени (575 млн. долара), което е значително над загубата от 4,2 млрд. йени, очаквана от анализаторите.

„Макар да не очаквам, че компанията ще престане да съществува, ако не преминат към друга категория, без съмнение ще загубят натрупаните мащаби“, заяви Мицушиге Акино, главен финансов мениджър в Ichiyoshi Investment Management в Токио.

От Nintendo понижиха и прогнозата си за годишните продажби на Wii конзоли до 10 млн. броя от 12 млн., а за ръчните игрални конзоли 3DS – до 14 млн. броя от 16 млн.

„Имахме по-високи очаквания за края на календарната година, но те не се оправдаха“, заяви президентът на компанията Сатору Ивата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
fallback