fallback

Sony може да придобие между 20% и 30% дял в Olympus

Разтърсеният от счетоводен скандал производител на фотокамери привлича Sony с позициите си в областта на медицинската техника

11:26 | 24.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Японският електронен гигант Sony може да направи голяма инвестиция в разтърсения от мащабен счетоводен скандал производител на фотокамери Olympus.

Както пишат японски медии във вторник, позовавайки се на информирани източници, Sony ще предложи капиталово участие в размер на между 20 и 30%, като компанията искала да спечели преди всичко от силата на Olympus в областта на медицинската техника (например ендоскопи). Говорител на Sony в Токио отказва коментар по темата. 

Според информация на специализирания технологичен сайт TechCrunch двете японски компании ще обявят сделката помежду си по-късно през седмицата. Твърди се, че Olympus преговаря и с други инвеститори, но тясно партньорство със Sony изглежда най-вероятно.

Sony, чийто основен бизнес - потребителската електроника - отслабва постоянно, иска да се ангажира по-силно на нарастващия пазар на здравеопазването. Olympus от своя страна се интересува от нови бизнес съюзи, за да заздрави капиталовата си база след скандала със счетоводните баланси. Освен Sony интерес имали и други местни компании, като Panasonic, Fujifilm Holdings и Terumo.

По последни данни в Olympus са били прикрити с помощта на фиктивни сделки загуби в размер на 134,8 млрд. йени (1,37 млрд. евро). Групата наскоро даде на съд изпълняващия длъжността главен изпълнителен директор Шуичи Такаяма и 18 други бивши и настоящи мениджъри и одитори. Извънредно събрание на акционерите през април ще трябва да избере ново ръководство, което също така ще трябва да решава и за бъдещ алианс със Sony. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 10.09.22 г.
fallback