fallback

Android става предпочитана платформа за разработчиците

Създателите на приложения търсят нови бизнес модели, като финансирани чрез реклама приложения или т. нар. In-App продажби

11:09 | 24.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Мобилната операционна система на Google – Android, ще се превърне през следващите дванадесет месеца в предпочитаната платформа за приложение за програмисти и ще надмине по този показател IOS на Apple. Това показват резултати от проучване на анализаторската компания Ovum. Специалистите признават обаче, че почти всички разработчици ще подкрепят и двете платформи.

Оценката на Ovum идва в момент, когато Android набира все по-голям пазарен дял, а многобройни производители изваждат на пазара нови устройства с операционната система на Google. IOS е успяла да увеличи пазарния си дял през последните години, но с бавни темпове. Все още обаче тази платформа е най-печеливш вариант по отношение на заплащането за разработчиците. В резултат повечето приложения се появяват за пръв път във вариант за IOS и след това за други платформи. 

Това обаче може да се промени в идните месеци. Лидерството на Android е трудно да бъде игнорирано, а разработчиците преследват нови бизнес модели, като финансирани чрез реклама приложения или т. нар. вътрешни продажби на приложенията (In-App продажби), за да увеличават приходите си.

Според Ovum разработчиците показват засилен интерес и към Windows Phone и Blackberry OS. Както Microsoft, така и RIM се опитват отдавна да спечелят програмистите на своя страна.

„Импулсът за растеж при Windows Phone говори за това, че разработчиците на Microsoft са убедени в това, че може да инвестират в платформата. Сега трябва да убедят и клиентите“, казва анализаторът в Ovum Адам Лич.

Друг резултат от изследването е, че разработчиците се отказват все повече от инструменти, които са създадени преди всичко за мобилни устройства, като Java, Flash и WAP. Вместо това все повече използват HTML 5, уеб базирания вариант, който се поддържа от много устройства и платформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:35 | 03.09.22 г.
fallback