fallback

Microsoft устоява въпреки слабостта на Windows

Приходите за четвъртото тримесечие нарастват с 5% до 20,89 млрд. долара, но остават малко под очакванията на анализаторите

10:34 | 20.01.12 г.

Печалбата на американския софтуерен гигант Microsoft за четвъртото тримесечие на 2011 г. се сви леко, след като по-ниските продажби на компютри се отразиха на основния бизнес, съобщи ВВС.

Най-голямата софтуерна компания в света регистрира нетна печалба от 6,624 млрд. долара при 6,634 млрд. долара за предходното тримесечие.

Приходите са нараснали с 5% до 20,89 млрд. долара, макар да останаха малко под очакванията на анализаторите.

Приходите на подразделението, отговорно за продажбите на Windows, леко са се понижили, но при сървърите, Xbox 360 и онлайн услугите са се повишили. Приходите от подразделенията Windows и Windows Live регистрират спад от 6% на годишна база до 4,74 млрд. долара. Най-рязък е ръстът на приходите в подразделението за развлечения и устройства – с 15% до 4,24 млрд. долара.

В следборсовата търговия акциите на компанията прибавиха 2,1% към стойността си.

„Хората се опасяваха, че ще бъде много, много по-лошо“, обясни Колин Джилис, анализатор в BGC. Затегнатият контрол върху разходите и продължаващото ограничаване на загубите при търсачката Bing са допринесли за подкрепа на настоящите данни, добави той.

Компютърната индустрия е изправена пред недостиг на твърди дискове заради наводненията в Тайланд, които се отразиха тежко на доставчиците. Windows обаче среща все по-силната конкуренция от страна на таблетите като iPad на Apple и на мобилните устройства, използващи операционната система Android на Google. Но от Microsoft отвърнаха на удара с пускането на пазара на  Windows 8 – единна операционна система за персонални компютри и мобилни устройства.

„Осигурихме добри финансови резултати дори при положение, че се подготвяме за година на представяне на нови продукти, която ще усили много от нашите ключови стоки и услуги“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стив Балмър. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
fallback