fallback

Патентната война между Apple и Samsung навлезе в нов етап

Калифорнийският концерн подаде нова жалба срещу корейците в Германия

12:14 | 18.01.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

Служител на корейския оператор KT позира с Galaxy Tab 10.1 (отпред) и iPad на Apple. Снимка: Ройтерс 

Американският технологичен концерн Apple подаде в Германия нова жалба за нарушаване на патенти срещу корейската компания Samsung. Според Bloomberg американците настояват за забрана на продажбите на десет модела смартфони на конкурента си, сред които и Galaxy S Plus и Galaxy S II.

Делото е заведено в Окръжния съд на Дюселдорф, както потвърждава в телефонно интервю за агенцията говорителят му Петър Шютц. Този съд реши малко преди Коледа, че след промяната на Samsung Galaxy Tab 10.1N той може да се продава в Германия. По този начин съдът отхвърли заявление за ново разпореждане. Шютц също така заявява, че е налице ново дело срещу таблетите 10.1 и 10.1N. 

Apple и Samsung спорят от месеци насам дали таблетите и смартфоните на корейците не са копия на iPhone и iPad на Apple. Спорът започна през април с подадена пред калифорнийски районен съд жалба. След това Samsung отвърна с много контрадела. Междувременно конфликтът вече занимава съдилища в Австралия, Холандия, Германия, Япония, Южна Корея, Франция и Италия.

В края на ноември Samsung започна да продава модифицирана версия на таблета си в Германия. Тя се отличава от основната версия по две дизайнерси промени - Galaxy Tab 10.1N продължава да е тънък едва 8,6 мм, но има нова рамка, която е доста по-дебела. Именно наличието на метална рамка около екрана при новия вариант е най-значимата промяна. Освен това бе променена и позицията на говорителя.

Няколко дни по-късно Apple поиска преустановяване на нарушенията в Районния съд на Дюселдорф. Жалбата трябва също така да предотврати продажбата на 10.1N Galaxy Tab в Европейския съюз. Неговото решение се очаква на 9-и февруари.

Съдът в Дюселдорф наложи на 9-и август забрана за Galaxy Tab 10.1 в рамките на Европейския съюз, с изключение на Холандия по искане на Apple. През септември той потвърди решението си за забрана на продажба, но я ограничи на територията на Германия. Apple обвинява Samsung в нарушение на патентни права и нелоялна конкуренция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
fallback