fallback

IBM отчете най-много патенти в САЩ за 19-та поредна година с нов рекорд

Според щатската патентна служба обаче има опасност азиатски компании да отнемат короната на IBM през следващите няколко години

11:07 | 12.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

IBM остава лидер по отношение на патентите. Снимка: компанията 

През 2011 година IBM е поставила нов рекорд за патенти в САЩ, оглавявайки за 19-та поредна година списъка на компаниите, получили най-много патенти. Изобретателите от IBM са получили рекордните 6180 патента в САЩ през 2011 г., с което компанията надвишава неколкократно броя на патентите, регистрирани през същата година от Hewlett-Packard, Apple, Google, Microsoft, Amazon и Oracle.

За рекордното постижение на компанията са допринесли над 8 000 служители на IBM. 6 180-те патента, получени през 2011 г., представляват изобретения, които стимулират иновациите в различни области и добавят значителна стойност към продуктите и услугите на концерна, включително интелигентните решения в търговията на дребно, банкирането, здравеопазването, транспорта и други индустрии. Тези патентовани изобретения обхващат също широка гама от компютърни технологии, с които да се развие новото поколение от по-интелигентни, когнитивни и интуитивни системи за интелигентна търговия, пазаруване, медицина, транспорт.

Сред патентите, с които компания IBM е отбелязала рекорда си през 2011 г., е и U.S. Patent #8,005,773: Система и метод за кортикална симулация. Това патентовано изобретение описва метод за разработване на компютъризираната система за симулация на мозъка, която може да имитира дейността на когнитивните системи и функция на кората на мозъка.

U.S. Patent #8,078,492 представлява стимулиране на потребителите към здравословни хранителни навици и описва метод, система и програма, които използват технологии за анализ на данни, с които се предоставят електронни стимули за потребление на здравословна храна.

U.S. Patent #8,031,595 е за прогнозиране на бъдещо местоположение с помощта на социалните мрежи. Този патент описва техника, която може да предскаже, накъде се движи дадено лице въз основа на информация от социалните мрежи и след това да използва тази информация за различни цели.

Както установява Bloomberg, IBM използва патентното си портфолио и за това, да насърчава определени тенденции. Ако иска да рекламира определен стандарт, предварително уведомява другите компании, че няма да подава съдебни искове, ако някой прави проучвания в областта и ще наруши патентите. Според щатската патентна служба има опасност азиатски компании да отнемат короната на IBM през следващите няколко години. Според статистиката Samsung отчита ръст от 8% на защитените си права, а IBM - само 5%. По отношение на подадените искове за патенти от две години насам корейците също са доста напред. „Световните концерни, особено азиатските, събират в бързо темпо щатски патенти. Те държат осем места сред ТОП 10 в класацията за 2011 г.“, посочва Майк Байкрофт, главен изпълнителен директор на IFI Claims Patent Services. Това не означава автоматично, че американските компании губят иновативност, в крайна сметка и техните портфейли нарастват. „Но изглежда, че патентите имат по-висок приоритет за азиатски компании“, казва експертът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
fallback