fallback

ЕС ще насърчава онлайн търговията

Брюксел цели да удвои приноса на търговията в мрежата към БВП

18:32 | 11.01.12 г.

Европейският съюз ще насърчава онлайн търговията, така че до 2015 г. приносът на електронната търговия към икономиката да се удвои, съобщи онлайн изданието EUBusiness.com.

Търговията в мрежата съставлява под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. Онлайн продажбите на дребно пък са само 3,4% от общия размер на продажбите на дребно в Еврообщността, показват данни на Европейската комисия.

За сравнение електронната търговия е допринесла за 20% от икономическия растеж и 25% от работните места в някои от държавите от Г-8 в последните 5 години, показват още данните на ЕК.

“В трудните времена, в които се намира Европа, ние трябва да се възползваме от всеки възможен източник на икономическа дейност и нови работни места”, коментираха еврокомисарите Мишел Барние, Нели Крус и Джон Дали.

“Екшън планът, който представихме днес, ще предостави на гражданите и бизнеса в ЕС нови възможности, както и ще съдейства за икономическия растеж на Европа”, допълниха тримата еврокомисари.

Еврокомисията днес прие т. нар. Зелена книга, която цели премахването на бариерите пред трансграничното онлайн пазаруване в ЕС.

Има случаи, при които потребители от дадена държава не могат да ползват услугите на сайт от друга страна, тъй като операторите не приемат картовите разплащания или нямат възможност да осъществят доставката.

В Зелената книга се провокира дискусия по всички тези въпроси - за навлизането на нови играчи на онлайн търговския пазар, нови доставчици, защитата на данните на потребителите, сигурността на плащанията, прозрачното определяне на цените.

Еврокомисията очаква гледните точки на заинтересованите страни по отношение на препятствията пред по-нататъшната пазарна интеграция и начините за тяхното преодоляване. Срокът за представяне на мнения по тази консултация е 11 април 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:49 | 31.08.22 г.
fallback