fallback

Google плаща на производители на телевизори, за да вграждат Android

Първият доставчик на телевизори с операционната система е китайската компания Lenovo

16:41 | 10.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американският онлайн гигант Google е сключил споразумения с много производители на телевизори, според които последните получават специални премии в неназован размер, за да интегрират мобилната операционна система Android в устройствата си, пише специализираното издание Neowin.

В момента пред производителите има различни опции. Най-новият оператор е норвежкият производител на браузери Opera, който днес в рамките на изложението Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас ще представи своя продукт - Opera TV Store, базиран на HTML 5 магазин за приложения за телевизори.

Финансовите стимули на Google може да доведат до по-висок процент на телевизори с Android на пазара. Като се има предвид напрегнатата пазарна ситуация и перспективата за допълнителни приходи вероятно малцина производители биха отхвърлили офертата на Google без подробен преглед.

Първият доставчик на телевизори с Android е китайската компания Lenovo, която на CES днес ще представи устройство с Android 4.0 Ice Cream. Телевизорът, който ще започне да се предлага само в Китай, има 55-инчов 3D LED панел с 240 MHz резолюция.

Устройството, наречено K91Smart, се задвижва от процесор 1,5 GHz Snapdragon CPU и разполага с 1 GB RAM памет, както и интегрирана памет от 8 GB. Телевизорът може да се направлява с гласови команди, както и с помощта на другите таблети и смартфони. Облачен склад ще позволява да се синхронизират медийни данни между телевизора, таблета, смартфона и компютър. Google TV обаче не е вграден.

С изплащането на премии Google иска да привлече повече потребители към Android благодарение на нарастващия интерес към т. нар. smart tv. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 08.09.22 г.
fallback