fallback

Netflix – перлата на S&P 500 от началото на годината

Акциите на компанията скочиха с над 33% за седмица, но потенциалът е далеч по-голям, смята анализаторът на CNBC Уитни Тилсън

21:44 | 09.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

От началото на 2012 година акциите на Netflix поскъпнаха с над 33%, което ги превърна в най-добрия компонент на широкия американски индекс S&P 500. Емисията стана част от водещия борсов показател в края на миналата година, след като бе включена в него на мястото на The New York Times.

Според анализатора на CNBC Уитни Тилсън възходът на акцията, която миналата година бе подложена на драстични разпродажби, тепърва започва.

Тилсън обяви, че е позитивно настроен за Netflix още от края на миналата година. Макар от тогава до сега компанията да е отбелязала драстично поскъпване, той посочва, че „предстои дълъг път, преди да продаде акциите си”.

Според Тилсън причините за това са четири. 

На първо място той посочва фактът, че негативната реакция към компанията от миналата година е била прекомерна. Това е довело до стремеж всички да се отърват от акциите си от Netflix, независимо от тяхната цена.

Втората причина е, че с пазарна капитализация под 5 млрд. долара Netflix се превръща в лесна мишена за придобиване от страна на много от големите играчи в сектора на технологиите.

Третата причина е излизането на Netflix на пазарите във Великобритания и Ирландия, където от компанията се очаква доста.

На последно място Тилсън посочва думи на изпълнителния директор на Netflix Рийд Хастингс, според които броят на абонатите на компанията започва да расте отново.

Според Тилсън на Netflix не бива да се гледа като на сделка, а като на инвестиция. „Моят хоризонт е от няколко години”, категоричен е той.

Макар да признава, че в уравнението има доста неизвестни, Тилсън посочва, че е уверен в ръста на Netflix поради една причина – видео стриймингът расте с доста бързи темпове както в САЩ, така и извън страната.

„До момента, в който Netflix има доминиращ пазарен дял и няма нови конкуренти, които да влошават конкурентните му позиции, не виждам причина защо бизнесът на компанията да не нараства с темп от 30-40 процента – толкова, с колкото расте и пазарът”, посочва Тилсън.

„Ако това се случи, акцията ще се изстреля лудо нагоре”, категоричен е анализаторът.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
fallback