fallback

Новият шеф на Yahoo може да получи до 27 млн. долара в първата си година

Заплатата изглежда необичайно висока, но компанията отнема Скот Томпсън от много успешна фирма и го поставя в рискова ситуация, коментира анализатор

11:12 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Скот Томпсън застава днес официално начело на Yahoo. Снимка: Ройтерс

С възможност за плащания в размер на до 27 млн. долара (21 млн. евро) интернет компанията Yahoo привлече своя нов изпълнителен директор и шеф на Борда на директорите Скот Томпсън от досегашния му работодател PayPal.

Bloomberg цитира подадени в петък в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) данни, според които Томпсън ще получи през тази година заплата от 1 млн. долара и бонус до 2 млн. долара, от които 1 млн. е гарантиран. Освен това той ще получи и акции в размер на 22,5 млн. долара, чиято стойност може да се промени.

Томпсън също получава 1,5 млн. долара като обезщетение, че напуска работата си в PayPal. Там той прекара четири години, като в този период продажбите в компанията се увеличават с повече от два пъти.

Предшественичката на Томпсън – Каръл Барц беше уволнена, след като в продължение на година и половина се опитваше напразно да изведе Yahoo отново на пътя на успеха. Между уволнението и новото назначение концернът се ръководеше от финансовия директор Тимъти Морс.

Високоцененият в бранша Томпсън е изправен в новото си амплоа пред големи предизвикателства: от години Yahoo губи пазарен дял по отношение на онлайн рекламата заради конкурентите си Google и Facebook. Той ще ръководи стратегическия преглед, който започна, след като бордът уволни Барц, и ще трябва да прецени възможната продажба на дялове на Yahoo в азиатски компании, включително и в Alibaba Group Holding Ltd.

Някога ухажваните акции на Yahoo от три години насам не могат да прескочат границата от 20 долара. При затваряне на борсата в петък курсът на акциите беше 15,52 долара.

„Заплатата изглежда необичайно висока“, казва Марк Махъни, анализатор в Citigroup Inc. в интервю за Bloomberg West. „Но трябва да се има предвид, че компанията го отнема от една много успешна фирма и го поставя в рискова ситуация“.

Томпсън успява да победи в конкурса за директор други мениджъри, които нямат опит в сферата на интернет рекламата. 54-годишният мениджър ще заеме мястото си в Yahoo днес. Барц, която беше уволнена през септември след по-малко от три години начело на концерна, преди това управляваше базирания в Сан Рафаел, Калифорния, производител на софтуер за дизайн Autodesk Inc. Yahoo привлече Барц през 2009 г. с бонусен пакет, който компанията остойности на 47,2 млн. долара. В тази сума обаче са включени преди всичко опции върху акции и ограничени акции, които не са незабавно изискуеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
fallback