fallback

„Червей“ краде 45 хил. пароли във Facebook

„Червеят“ е добре известен вирус получил прозвището Ramnit и до сега е бил използван главно за кражба на данни от кредитни карти

22:19 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Компютърен вирус е откраднал данните на 45 хил. потребители на Facebook, предупреждават експерти по интернет сигурност, цитирани от BBC.

Според компанията за кибер сигурност Seculert данните са били откраднати главно от потребители във Великобритания и Франция.

„Червеят“ е добре известен вирус, получил прозвището Ramnit и се разпространява в мрежата от април 2010 г. Досега е бил използван главно за кражба на данни от кредитни карти.

„Подозираме, че хакерите зад Ramnit използват откраднатите данни, за да влизат в профилите на жертвите си и да заразяват с вируса техните Facebook приятели“, предполагат експертите на Seculert.

„В допълнение кибер престъпниците се възползват и от факта, че много потребители използват една и съща парола за различни интернет услуги“.

„Не е задължително да е очевидно, че сте били атакувани. Червеят краде пароли, така че няма да ви се представи официално“, коментира Грахъм Клули, главен консултант на Sophos, друга компания за кибер сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 10.09.22 г.
fallback