fallback

HTC с първи спад в печалбата от две години насам

Компанията няма същия блясък, изостава в дизайна и маркетинга от Samsung, а и отказва да предложи нисък клас телефони, посочва анализатор

18:40 | 06.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Тайванският производител на смартфони HTC отчете първи спад в печалбата си от две години насам. Между октомври и декември 2011 г. компанията отчита намаление на финансовия резултат с 26% до 364 млн. долара при понижение от 2,5% в приходите до 3,35 млрд. долара.

Негативните резултати бяха очаквани и още през ноември 2011 г. HTC заяви, че ще намали очакванията си за приходите с 23% до 3,4 млрд. долара. За ноември тайванците отчетоха 20% спад в приходите спрямо същия месец на 2010 г. Като причина за намалените очаквания Wall Street Journal назова увеличаващата се конкуренция при смартфоните и несигурното бъдеще на световната икономика. Самата HTC не коментира данните.

Оказва се, че корекцията е била оправдана, а постъпленията са съвсем малко под прогнозираните - 3,35 млрд. долара.

„HTC няма същия блясък, изостава в дизайна и в маркетинга от Samsung, а междувременно отказва да предложи нисък клас телефони, които са популярни в Китай“, посочва анализатор от Yuanta Securities Co.

Все пак компанията е убедена, че положението не е „толкова сериозно“ и разчита, че с новите си предложения през 2012 г. ще върне доверието на потребителите. През февруари HTC ще представи смартфони и таблети с четириядрени процесори, а още следващата седмица вероятно ще има други интересни устройства на изложението CES в Лас Вегас. 

HTC е номер четири в света сред производителите на смартфони след Samsung, Apple и Nokia.

По-рано днес Samsung обяви, че очаква оперативната му печалба през четвъртото тримесечие да скочи със 73% благодарение на рекордните продажби на смартфони.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback