fallback

Производителят на Blackberry сменя главните си изпълнителни директори?

Според медийна публикация двамата шефове ще бъдат заменени от управляващия мениджър на Bank of Canada Барбара Стимист

15:12 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Майк Лазаридис и Джим Балсили, двамата главни изпълнителни директори на канадския производител на мобилни телефони Research In Motion (RIM), може в съвсем близко бъдеще да освободят постовете си.

Както пише Financial Post, позовавайки се на анонимни източници, те трябва да освободят пътя пред независим техен наследник. За фаворит се спряга името на Барбара Стимист, управляващ мениджър на Bank of Canada, която е в управителния съвет на RIM от март 2007 г.

В прессъобщение компанията заявява, че комитет от независими директори ще прегледа до края на януари структурата на управлението на компанията. След това бордът на директорите ще разполага с 30 дни, за да реагира на резултатите. Слухът, че Стимист е кандидатът с най-големи шансове не бе коментиран от RIM.

Мнозина инвеститори в производителя на Blackberry от известно време настояват за промени на върха. Причина за това са падащите пазарни дялове и сриващата се цена на акциите. През третото фискално тримесечие RIM трябваше да отчете спад на печалбата от 71% заради големи запаси на таблета Playbook, който не реализира добри продажби. Освен това Лазаридис и Балсили понижиха заплатите си до 1 долар на година.

Докато някои инвеститори настояват за пълно обезвластяване на Балсили и Лазаридис, оставката им като изпълнителни директори ще смекчи опасенията, че двамата са имали твърде много контрол върху дружеството. Според статията, комисията ще разгледа наред с другите неща и потенциалните ползи от един независим председател, както и дали е целесъобразно Балсили и Лазаридис да заемат важни роли в борда.

Може обаче да се окаже трудно да се ограничи влиянието на двамата директори. Те са вторият и третият най-големи акционери на компанията. Заедно те притежават 12% от всички намиращи се обращение акции на RIM.

През миналата година Балсили и Лазаридис не успяха да наложат успешно младата генерация Blackberry срещу iPhone 4S и многобройните смартфони с Android. Провали се и навлизането на пазара на таблети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:33 | 11.09.22 г.
fallback