fallback

Google купува още патенти от IBM

Според експерти новите права ще помогнат на онлайн гиганта да се защити в спора си с Oracle

13:44 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американският онлайн концерн  Google е придобил нови 188 патента, както и 29 заявления за патенти от IBM, става ясно от сайта на американската патентна служба. Детайли за транзакцията, която е била приключена на 30 декември, не са упоменати.

Двете компании обаче потвърждават официално информацията, за която първи писа сайтът SEO by the Sea.

В момента запазените права играят голяма роля в борбата за приходи и пазарни дялове на пазара на смартфони. Google, която е на този сегмент едва от 2007 г., е особено уязвима в съдебните битки заради малкото си патентно портфолио.

На гиганта в търсенето му липсва особено възможността да отговори на обвиненията на опонентите си с контра искове. А това от своя страна често води до сключване на лицензионни договори и прекратяване на съдебни преследвания.

За да се снаряжи по-добре, в последните месеци Google усилено купуваше патенти от IBM и други фирми. И придобиването на Motorola, което все още не е приключило, според главния изпълнителен директор Лари Пейдж на първо място цели засилване на патентната колекция.

Все пак малко от новопридобитите запазени марки засягат мобилните технологии, като повечето са свързани с бази дании. Те обаче могат да помогнат на Google в текущия патентен спор с Oracle. Специалистът в базите данни обвини през август 2010 г. Google заради патенти, свързани с Java, които Oracle придоби чрез купуването на Sun Microsystems. Изслушването трябва да започне през тази година, след като назначен арбитраж, в който участие трябваше да вземат двамата изпълнителни директори Лари Елисън и Лари Пейдж, се провали.

Други от новопридобитите патенти покриват области като търсене и езиков превод, в които Google има значителна интелектуална собственост. За IBM продажбата е добър повод да спечели от високата в момента цена на патентите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 03.09.22 г.
fallback