fallback

Alibaba подготвя оферта за Yahoo

Китайската компания е сред възможните купувачи на интернет концерна и назначава лобисти за насърчаване на сделката

11:17 | 29.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Китайският интернет търговец Alibaba очевидно подготвя своята оферта за придобиване на Yahoo, твърди запознат със случващото се източник, цитиран от Ройтерс.

Компанията е назначила лобисти в САЩ, които трябва да подкрепят сделката. За тази цел Alibaba се е обърнала към адвокатската кантора Duberstein в случай, че заедно с партньорските си фирми успее да стигне до сделка за придобиване на Yahoo.

Последното предложение на партньорите предвижда инвеститорите да поемат щатския бизнес на Yahoo, докато Alibaba и японската Softbank получат азиатската част. Браншови експерти оценяват обща оферта на подобна група на около 17 млрд. долара.

Самата кантора Duberstein публикува документи, според които като нейни клиенти са назовани Alibaba и Softbank. Японците държат 30% от дяловете на Alibaba и са партньор в Yahoo Japan. Yahoo пък от своя страна притежава 40% от Alibaba. В момента компаниите се опитват да разрешат сложните си отношения в Азия. Преди всичко Alibaba иска да изкупи обратно дела си от Yahoo.

В началото на месеца Ройтерс вече писа, че Alibaba Group търси заем в размер на до 4 млрд. долара за сделка, която се очаква да помогне на китайския гигант в електронната търговия да купи обратно 40-процентовия дял в компанията, който преди години бе придобит от Yahoo. 

Още при обявяването на уволнението на бившата шефка на Yahoo Каръл Барц BusinessWeek писа, че е много вероятно компанията да продаде азиатските си активи и с привлечения капитал да се опита да направи голямо придобиване. 

Щатският интернет концерн се бори с нарастващата конкуренция на Google и Facebook. От уволнението на главния изпълнителен директор Карол Барц през септември бъдещето на Yahoo остава неясно. Според слуховете сред потенциалните инвеститори за покупката на концерна са и Google и Microsoft. Последната подписа преди по-малко от два месеца споразумение за поверителност с Yahoo. То включва и възможността за по-дълбок поглед върху финансите на интернет концерна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
fallback