fallback

Facebook представи най-добрите си игри за 2011 година

Изненадващ победител е Gardens of Time, но според анализатори класацията не е обективна

13:45 | 23.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Най-популярната игра в социалната мрежа Facebook за 2011 година е създаденият от Playdom куест Gardens of Time. Това показва проучване на компанията на Марк Зукърбърг относно любимите игри на 800-те млн. потребители на Facebook.

От Facebook са дали приоритет на оценките за удовлетвореността на потребителите, което е помогнало на Gardens of Time да изпревари Cityville. Играта на Zynga заема третата позиция, като пред нея се нарежда The Sims Social на Electronic Arts.

Според блога TechCrunch класацията е „подигравка“, но други анализатори са на мнение, че тя е създадена с цел промотиране на инструментите на Facebook за препоръчване на съдържание.

След коментарите на TechCrunch и запитванията за методологията на класацията от Facebook са дали разяснения за нея.

„Класацията бе създадена на база игрите с над 100 хил. активни потребители месечно, като бе даден приоритет на тези, при които има най-голяма удовлетвореност сред потребителите“, се казва в официалното съобщение на Facebook.

“В резултат се получи списък с най-препоръчваните от потребителите игри за 2011 година“, обясняват от социалната мрежа.

Според най-актуалните изчисления за активните потребители на база метриките на Facebook, както и на метриките на Appdata, най-популярните игри в социалната мрежа са Cityville, Castleville, Farmville и Texas Holdem. И четирите продукта са разработени от Zynga.

Класираната на първо място от Facebook Gardens of Time заема едва 14-то място в класацията на Appdata.

Директното сравнение между Citiville и Gardens of Life показва, че първата игра има 48,8 млн. потребители месечно, а втората – 8,5 млн. Farmville пък има 32,1 млн. активни потребители месечно, макар да не попада в челната десетка на Facebook.

Метриката, използвана от Facebook за подреждане на десетте най-популярни игри затруднява по-старите игри и ги класира по-слабо, коментира Ник Гибсън, анализатор в Games Investor.

Причината е, че тя се базира на препоръчванията, което поставя старите игри в по-незавидно положение, тъй като те са били препоръчвани активно на по-ранен етап, посочва специалистът.

Ето как изглежда класацията на Facebook за най-популярните игри през 2011 година: 1. Cityville (Zynga) 2. Castleville (Zynga) 3. Farmville (Zynga) 4. Texas Holdem (Zynga) 5. The Sims Social (EA) 6. Empires & Allies (Zynga) 7. Words With Friends (Zynga) 8. Diamond Dash (Wooga) 9. Bubble Witch Saga (King.com) 10. Indiana Jones Adventure World (Zynga)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:02 | 04.09.22 г.
fallback