fallback

Слаби продажби на хардуер спънаха Oracle през второто тримесечие

Въпреки това нетната печалба се повишава със 17% до 2,2 млрд. долара

13:26 | 21.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Технологичният концерн Oracle отчита през второто тримесечие на фискалната 2012 г. (до 30-и ноември) скромен ръст на приходите. Те са се повишили само с 2% до 8,8 млрд. долара (6,7 млрд. евро), като причината според компанията е слабото развитие на поделението за хардуер. Приходите му са отчели спад от 14% до 953 млн. долара.

Въпреки това нетната печалба се повишава със 17% до 2,2 млрд. долара (1,7 млрд. евро), а печалбата на акция скача със 6% до 0,54 долара на акция. И печалбата и приходите обаче останаха под очакванията на анализаторите, които прогнозираха печалба от 0,57 долара на акция при приходи от 9,23 млрд. долара. Заради това курсът на акциите на Oracle в допълнителните часове за търговия след края на сесията се срина с 9% до 26,56 долара. 

Приходите от нови софтуерни лицензи между септември и ноември са се повишили само с 2% до 2 млрд. долара. Актуализациите на лицензи и поддръжката са допринесли с 4 млрд. долара към общия резултат, което представлява ръст от 8%. Колебанията на валутите не са имали негативно влияние върху резултатите.

Според главния финансов директор Сафра Кац виновни за слабия ръст при новите лицензи са проблемите в дистрибуцията. В края на ноември много договори са били потвърдени едва в последната минута. „За да не се случи повече това, подобрихме дистрибуторския мениджмънт“, добави тя.

За втората половина на фискалната 2012 г. президентът на Oracle Марк Хърд предвижда по-добри резултати. През първото полугодие са били назначени повече от 1700 нови служители в отдел „Дистрибуция и продажби“. Заедно с нови продукти като Fusion Cloud ERP и Cloud CRM, това ще гарантира солиден ръст, убеден е Хърд.

За текущото трето тримесечие Oracle очаква ръст на приходите в размер на между 4 и 7%. Печалбата на акция се очаква да е между 0,56 и 0,59 долара. Анализатори очакват тя да е 0,58 долара на акция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
fallback