fallback

Уволнения в „Комерсант“ заради критики срещу Путин

Това е ясен сигнал, че цензурата остава и се налага от собствениците на медии, коментира председателят на руския журналистически съюз Всеволод Богданов

13:12 | 13.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Генералният директор на реномирания руски медиен холдинг „Коммерсант-Холдинг” Андрей Галиев и главният редактор на списание „Коммерсант-Власт” Максим Ковалски са били уволнени, предаде РИА Новости.

След тях оставка подаде и генералният директор на издателска къща „Коммерсант” Демян Кудрявцев, но решението относно молбата му за оставка засега не е взето.

Конкретната причина за чистката е публикуването на снимка на бюлетина с нецензурен надпис. Статиите и илюстрациите от последния брой, посветен на изборите, нарушавали журналистическата етика, граничели с дребно хулиганство и не било изключено да се стигне и до съд, заяви пред медии основният акционер в издателството Алишер Усманов, който до този момент не си е позволявал вмешателство в редакционната политика. 

Заместник-главният редактор на списанието Вероника Куцило потвърди, че уволненията са заради публикуването на серия снимки с антипутиновски характер. Според нея обаче те не са неочаквани, защото и преди Усманов е изразявал несъгласие с редакционната политика на списанието.

След уволненията председателят на руския журналистически съюз Всеволод Богданов критикува остро собствениците на издателството. „Това произшествие е ясен сигнал за това, че цензурата остава и се налага от собствениците на медии“, казва той.

Издателството е основано през 1988 г., а Усманов е негов собственик от 2006 г., когато го купува от Борис Березовски и Бадри Патаркацишвили. Усманов е мултимилиардер, като според Forbes Russia тази година състоянието му се оценява на 17,7 млрд. долара, което го прави 35-ят по богатство в света и петият в Русия.

Алишер Усманов има узбекски произход и е собственик на част от най-големите металургични предприятия в Русия. Той е женен за прочутата треньорка по художествена гимнастика Ирина Винер и е собственик на част от лондонския футболен клуб "Арсенал".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 09.09.22 г.
fallback