fallback

Motorola може да спре продажбите на iPhone в Германия

Съдебното решение може да влезе в сила след депозирането на гаранция от страна на Motorola от 100 млн. евро

11:04 | 10.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американският производител на мобилни телефони Motorola спечели дело срещу американския технологичен концерн Apple за нарушаване на патентни права в Германия, предаде Ройтерс.

Германски съд постанови, че Apple е нарушила патеното право на Motorola при технология за мобилни комуникации чрез продажбата на устройства iPhone и iPad. Спорната технология се използва при смартфоните iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S и iPad от двете поколения.

С решението на съда в Манхайм Motorola влиза на първия ред в патентния спор. Досега вниманието бе привлечено по-скоро върху глобалния конфликт между Apple и Samsung. Там заваляха новини от три континента. Във фокуса са решения за забрани на продажби, които котрагентите може да наложат върху таблети и мобилни телефони.

С всички сили Apple се е опълчил срещу налагането на продуктите на корейския си конкурент. Apple обвинява Samsung, че е откраднал патентован дизайн и техника за iPad и iPhone. Samsung пък се защитава и от своя страна обвинява Apple, че копира технологията за безжичен пренос на данни.

Според текста на присъдата от спора с Motorola, който бе публикуван от германския експерт по патентите Флориан Мюлер, на Apple се забранява да предлага и доставя мобилни устройства, в които се използва определен „начин за използване в безжична комуникационна система“.

Съдът в Манхайм присъди на Motorola вреди с неустановен размер от използване на нейната технология от 2003 г. и издаде разпореждане срещу продажбите на мобилните устройства на Apple в Германия. То ще влезе в сила срещу внасяне на гаранция от страна на Motorola от 100 млн. евро.

Говорителят на Apple Europe заяви, че компанията незабавно ще обжалва решението.

"При коледните покупки в Германия хората няма да имат проблем да намерят iPhone или iPad, който искат", допълни говорителят.

Motorola приветства решението, но не уточни дали ще се опита да блокира продажбите, което може да й струва скъпо, ако апелативният съд вземе страната на Apple.

В други немски съдилища също текат съдебни дела с участието на Motorola.

Google е на път да придобие Motorola Mobility за 12,5 млрд. долара, което ще позволи на интернет гиганта да „въоръжи“ по-силно своята мобилна операционна система Android срещу атаките на конкурентите Apple и Microsoft. Google смята, че Android е подложен на нечестни атаки. Починалият през октомври съосновател на Apple Стив Джобс насърчи патентната война, като заяви, че иска да унищожи Android.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
fallback