fallback

Texas Instruments предупреждава за спад на печалбата

Още през октомври производителят на чипове предупреди за влошаване на положението, сега компанията ревизира надолу очакванията си за приходи и печалба

16:40 | 09.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Чиповете на компанията се използват в перални машини, мобилни телефони, телевизори или промишлени предприятия. Снимка: Ройтерс

Забавянето на световната икономика се отразява зле на американския производител на чипове Texas Instruments. Заради слабото търсене компанията намали в четвъртък бизнес целите си за четвъртото фискално тримесечие, изпращайки акциите си по пътя към пропастта. В следборсовата търговия вчера цената им падна с 5%, предаде Bloomberg.

Texas Instruments е лидер в производството на аналогови и вградени процесори. Чиповете се използват в перални машини, както и в мобилни телефони, телевизори или промишлени предприятия. Ето защо Texas Instruments се счита за барометър за цялата електронна индустрия.

Още в края на октомври главният изпълнителен директор Рич Темпълтън заяви, че клиентите се въздържат от покупки. Сега ситуацията изглежда още по-мрачна.

За Texas Instruments спадът дойде в неподходящ момент. Съвсем наскоро групата придоби конкиурента си National Semiconductor и така заложи на дългосрочен бум на бизнеса с електроника. Сега обаче налице било “по-слабо търсене на много пазари, клиенти и продукти", заявиха от компанията в Далас. Изключение правели мобилните чипове.

Сега концернът прогнозира приходите да са между 3,19 и 3,33 млрд. долара, а предишната прогноза беше за приходи между 3,26 и 3,54 млрд. долара. Новата прогноза е дори под средностатистическите очаквания на анализаторите от 3,41 млрд. долара.

И по отношение на печалбите компанията е по-скептична. Texas Instruments залага на печалба на акция между 0,21 и 0,25 долара след досегашните очаквания за печалба между 0,28 и 0,36 долара.

Texas Instruments погълна National Semiconductor за 6,5 млрд. долара с надеждата, че бизнесът с електроника ще потръгне. Двете компании заедно владеят 17% от пазара за аналогови полупроводници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:03 | 03.09.22 г.
fallback