fallback

Японският конкурент на Zynga - Nexon, ще набере 1,2 млрд. долара чрез своето IPO

Компанията е решила да не се търси максималната цена, за да се осигури добър микс на дългосрочните инвеститори

10:23 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Японският конкурент на американския разработчик на игри Zynga - Nexon, ще успее да привлече при своето IPO (първично публично предлагане) 1,2 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Акциите на Nexon ще бъдат пуснати на цена от 1300 йени за брой, точно по средата на заявените преди това нива в размер на между 1200 и 1400 йени, твърди днес запознат със случващото се източник.  Nexon планира да направи своя борсов дебют на 14-и декември в Токио, а Zynga има намерение да осъществи IPO в средата на декември и да събере с него 925 млн. долара. Американската компания е най-големият оператор на игри в социалната мрежа Facebook, която също има планове да излезе на борсата. През миналата седмица обаче Zynga бе принудена да намали очакванията си за своето IPO заради слабия пазар и макроикономическата нестабилност.

След като заявките за акциите на Nexon бяха няколко пъти над броя на предложените, компанията е взела решение да не се търси максималната цена, за да се осигури добър микс на дългосрочните инвеститори и да даде на акциите добър шанс да се търгуват на по-високи стойности след листването на 14-и декември, казва източникът на Ройтерс. Nexon ще обяви официално цените след края на борсовата сесия в Токио. При тази цена публичното предлагане на Nexon ще бъде в размер на около 91 млрд. йени (1,2 млрд. долара), което го прави най-голямото публично предлагане в Япония тази година. То ще даде на компанията пазарна стойност от 560 млрд. йени, приблизително същата като на компанията за мобилни игри Gree Inc.

Nexon и Zynga предлагат безплатно PC-базирани игри, но събират като такса малки суми за виртуални предмети, а това е бизнес модел, който според анализаторите е относително устойчив на рецесията.

Nexon, чиито най-успешни предложения включват ролевите игри MapleStory и KartRider, отчете оперативна печалба от 30 млрд. йени през миналата година и продажби за около 70 млрд. йени.

Търсенето на акциите не е повлияно от кибер атака, в която хакерите бяха получили достъп до личната информация на повече от 13 млн. абонати на MapleStory в Южна Корея, предава още Ройтерс.

За разлика от Sony, която бе принудена да затвори своята PlayStation Network за около месец след хакерски атака по-рано през годината, Nexon запази играта в работещ режим.

Основанарта през 1994 г. в Южна Корея Nexon планира да използва 14 млрд. йени от постъпленията, за да плати дълговете си, и още 9 млрд. йени за изграждането на нова сграда за своето дъщерно дружество Nexon Korea Corporation, а остатъкът ще бъде изхарчен за модернизация на системите за игри, включително и за потенциални инвестиции в разработчици на игри от трета страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:38 | 10.09.22 г.
fallback