fallback

ЕС ще публикува мащабен доклад за антитръстовото разследване срещу Google

На повече от 400 страници Брюксел разследва дали онлайн гигантът не злоупотребява с монополно положение

16:51 | 02.12.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

В началото на следващата година Европейската комисия ще представи подробен доклад за текущото антитръстово разследване срещу Google заедно с възраженията по него, пише Financial Times, цитирайки „източници, запознати с процеса“. Документът обхваща повече от 400 страници, като големият обем се дължи на сложността на случая, а също и на "големия броят на жалбоподателите“.

Според статията Google ще има на разположение два месеца, за да отговори на въпросите в доклада. Предвид големия обем на възраженията комисията можела да удължи този период. Google не е била на разположение за коментар.

Педи почти точно една година ЕС стартира антитръстово разследване срещу Google. То следваше да проучи дали онлайн компанията не се е възползвала от господстващото си положение на пазара на онлайн търсене. Проучването беше предизвикано от оплаквания от страна на доставчици на услугата за търсене, сред които Foundem, eJustice и дъщерната на Microsoft - Ciao. Те обвиняват гиганта в търсенето, че предпочита да предоставя в неплатените резултати от търсенето собствените си услуги.

Комисията разследва също така дали Google манипулира т. нар. "Quality Score" на своите конкуренти, който се ползва за определяне на цените, които рекламодателите плащат за спонсорирани връзки. Ако двама рекламодатели използват една и съща ключова дума, този с по-ниската оценка трябва да заплати по-висока цена за постигане на един и същи ранг.

Предполага се също така, че Google е задължавал своите клиенти да не използват показани в Google реклами на други сайтове или конкурентни търсачки като Yahoo и Bing. Така поне твърди Ciao.

В началото на следващата седмица изпълнителният председател на Google Ерик Шмид ще разговаря с европейския комисар по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуня, пише още FT. В основата на разговора им ще е планираното придобиване на Motorola Mobility. Google информира ЕС за сделката в края на миналата седмица. Брюксел трябва да вземе решение дали да разреши придобиването до 10-и януари.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:07 | 20.08.22 г.
fallback