fallback

Nokia затваря с месец по-рано фабриката си в Румъния

Финландският концерн компенсира уволнените румънци с три заплати и евтини смартфони

17:45 | 30.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Финландският производител на мобилни телефони Nokia е решил да закрие завода си в румънския град Клуж един месец по-рано от планираното, пише местното издание Romania Business Insider.

500 служители бяха уволнени миналия петък, а преди това на 60 работници от нощни смени не бяха подновени срочните договори. Други 140 служители получиха своите документи за освобождаване през миналата седмица. Така oстаналите 1 830 души във фабриката ще загубят своите работни места до края на седмицата.

Производството на Nokia в Румъния започна на 11 февруари 2008 г., след като концернът премести фабриката си от Бохум в Клуж, а средното заплащане в завода беше 800 леи (220 евро) плюс ваучери за храна. Служителите бяха първоначално 500, но в последствие броят им надхвърли 2 000. 

Предприятието се закрива месец по-рано поради липса на поръчки, обясняват от синдиката. Всеки от съкратените служители ще получи обезщетение в размер на три брутни работни заплати. В допълнение финландската компания ще подари на бившите си работници по един бюджетен смартфон Nokia 500 (в България той се предлага на цена от около 400 лв. без обвързващ договор). Онези румънци, които искат да отворят собствен бизнес или да продължат обучението си, ще получат допълнителни 500 евро от Nokia.

Когато Nokia напусна Германия преди време (при прехвърлянето на производството от Бохум в Клуж), компанията изплати на служителите обезщетение в размер на 30 брутни заплати.

Преди около две седмици пък стана ясно, че румънските финансови власти са наложили запор и възнамеряват да конфискуват фабриката на компанията в Клуж. Това е превантивна мярка, след като проверка е установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, са обяснили властите в Букурещ, цитирани от германския ежедневник Frankfurter Allgemeine Zeitung. Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита. Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

И докато в Румъния служителите биват съкращавани, на 8 000 км в източна посока финландският концерн преговаря за субсидии с властите във Виетнам в замяна на нов завод в столицата Ханой, предаде Bloomberg. Nokia иска да получи статута на високотехнологичен производител, който ще я освободи от данъци за една година. Новата фабрика в Ханой ще струва около 200 млн. евро, добавя Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
fallback