fallback

Google прави сезонно разчистване в продуктовия си портфейл

Онлайн гигантът ще затвори втора вълна от свои продукти, които не са постигнали очаквания ефект, сред които Google Knol

17:31 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Американският интернет концерн Google започва „пролетно разчистване“ и ще изтъни още повече продуктовото си портфолио, съобщи компанията в корпоративния си блог.

Според информацията гигантът в онлайн търсенето ще се откаже от седем свои продукта, които не са свързани с основния му бизнес. В списъка на новите жертви влизат Google Knol, Google Friend Connect, Google Bookmarsk Lists, Google Gears, Google Search Timeline и Google Wave.

Преди това концернът вече затвори услугите си Aadvark, Google Desktop, FastFlip, Code Search, Buzz, Jaiku и Google Labs.

И докато спирането на Google Wave не е изненада, защото компанията спря да го поддържа още преди година и сега просто услугата ще бъде затворена напълно, то изненадващо сред услугите, чието поддържане ще бъде прекратено, е Google Knol. С него компанията се опита да конкурира безплатната онлайн енциклопедия Wikipedia. Проектът стартира през 2008 г. и дава възможност на потребителите да създават сами съдържанието. За разлика от Wikipedia обаче, тук авторите имаха възможността да монетаризират публикуваното от тях съдържание.  

Google вече няма да осъществява и престижния си проект за възобновяеми енергийни източници. През 2009 г. тогавашният мениджър на Google по зелената енергетика Бил Уейл обяви, че компанията има намерение до няколко години да предложи технологии, с които производството на възобновяема енергия ще стане по-евтино. Сега обаче стана ясно, че Уейл вече не е част от компанията.

„За да обобщим – на път сме да затворим многобройни проекти, които нямаха онзи ефект, за който се надявахме“, пише компанията в официалния си блог.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 31.08.22 г.
fallback