fallback

Китай се превърна в най-големия пазар на смартфони

Продажбите в страната са насърчени от вълната евтини модели с Android на местни китайски марки

14:43 | 23.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Китай се превърна в най-големия пазар на смартфони в света, след като през третото тримесечие отне лидерската позиция на САЩ, пише BBC.

Доставките на смартфони в Китай са нараснали до рекордните 24 млн. броя за периода между юли и септември, в сравнение с 23 млн. броя смартфони за САЩ, показва изследване на Strategy Analytics.

Според консултантите продажбите в Китай са били подсилени от "вълната от евтини модели с Android от местни китайски марки“.

Това е първият път, в който Китай изпреварва САЩ в пазара на смартфони.

„Бързия растеж на Китай е обуславя от все по-голяма наличност на смартфони в каналите за търговия на дребно", казва Том Канг от Strategy Analytics. От аналзаторската компания заявиха, че докато доставките до Китай са нараснали с 58% по време на периода, тези в САЩ са се понижили със 7%.

Китай е най-големият в света пазар за мобилни телефони с почти 952 млн. потребители и продължава да расте с бързи темпове.

В същото време е налице натиск от страна на операторите на мобилни телефони, за да накарат повече потребители да се регистрират за 3G услуги.

Анализаторите твърдят, че, тъй като потребителите са склонни да ползват тези услуги, търсенето на смартфони вероятно ще продължи да расте.

„В момента Китай е в челните редици на бума в областта на мобилните компютри", казва Нийл Малстоун, изпълнителен директор на Strategy Analytics.

"Китай се превърна в голям и нарастващ пазар за смартфони, който нито един доставчик на хардуер, производител на компоненти или разработчик на съдържание не може да си позволи да пренебрегне", добави той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:17 | 28.08.22 г.
fallback