fallback

Facebook ще прави смартфони?

Мобилното ползване на социални мрежи нараства с бързи темпове, поради което компанията обмисля да създаде смартфон в сътрудничество с HTC, пише IT-блог

18:27 | 22.11.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг. Снимка: Ройтерс

Социалната мрежа Facebook отново е съживила плановете си да изкара свой смартфон на пазара, пише принадлежащия към Wall Street Journal IT-блог All Things D. Подобни слухове има още отпреди година. Според тях Facebook, в сътрудничество с тайванския производтел HTC, ще изкара устройството в рамките на между 12 до 18 месеца.

Мобилното ползване на социални мрежи постоянно се увеличава, и то с бързи темпове. Особено важно при това е функцията за проследяване на местоположението, която дава възможност на потребителите да получават информация за местонахождението на приятелите им. Затова мобилните устройства са важни за бъдещето на Facebook, пише в свой анализ германското издание на Financial Times. По собствени данни социалната мрежа има 350 млн. мобилни потребители, както и партньорства с 475 мобилни оператора в целия свят. Тези партньорства обаче може да пострадат, ако Facebook пусне на пазара собствен апарат и той се възприеме като конкурентен продукт. Едва преди дни се появиха слухове, че и интернет концернът Amazon работи по собствен смартфон. Очаква се той да се появи по магазините също през следващата година. С Kindle Fire Amazon навлезе с малко закъснение на печелившия пазар на таблети, но тъкмо навреме за силния предколеден сезон. Концернът субсидира с малко над 2 доларa своя продукт, показаха последните изчисления на IHS iSuppli. Планираният смартфон на Facebook носи кодовото име Buffy по името на едноименния американски вампирски сериал. Планирано е Facebook да бъде интегриран директно в операционната система, която ще е модификация на Android. Други производители, като Nokia или Motorola, имат апарати в потфолиото си, които имат специален Facebook-бутон, за да може приложението да се зарежда по-бързо. При Buffy обаче нивото на интеграция ще е доста по-високо, като новият телефон може дори да не включва разработени от Google приложения като Gmail, Maps и дори самия Android Market. Facebook печели от това, че събира възможно най-много данни за своите потребители, въз основа на които да предлага персонализирана реклама. Заради този стремеж обаче компанията се сблъсква с обвиненията на адвокати и правоохранителни организации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 11.09.22 г.
fallback