fallback

Global Net: Пазарът на мобилни телефони в България се стабилизира

Психологическата граница за размера на месечната сметката за българските потребители е не повече от 30 лв.

16:07 | 18.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Забавяне на драстичния спад на продажбите от началото на годината и стабилизиране на пазара на мобилна телефония с по-малко прекратени договори и ръст на потреблението на допълнителни услуги отчита през третото тримесечие на 2011 г. търговският представител на Глобул - Global Net Solutions.

В сравнение със същия период на миналата година спадът на продажбите на мобилни телефони е около 7%. В сравнение с 20%-ния спад на продажбите, отчетен в началото на годината, тази статистика е по-скоро оптимистична и маркира известно стабилизиране на продажбите на апарати.

В същото време ръстът на новите активации от началото на годината е 7%, а спрямо същия период на миналата година се отчита нарастване с 6%. Така, въпреки масовата тенденция за свиване на потреблението и отказ от стоки, които не са от първа необходимост, от веригата  магазини за мобилни телефони отчитат положителна статистика на продажбите за третото тримесечие на годината, на базата на обратна връзка от своите 70 търговски обекта на територията на цялата страна. „В глобален мащаб определено има осезаем спад в продажбата на мобилни телефони. На сравнително скромния български пазар мобилните оператори са много агресивни по отношение на продуктовата си гама. Техният подход включва и значително субсидиране на мобилния телефон към крайния потребител“, коментира тенденциите Владимир Яманлиев, търговски директор на Global Net Solutions. Според него основно ръстът на продажбите е за сметка на по-евтини апарати, което не означава такива с ограничени екстри. В момента са много атрактивни и харесвани апарати и с големи touche screen-дисплеи, защото потребителите ги намират удобни и лесни за употреба. В същото време така наречените смартфони стават все по-достъпни за крайните потребители - за месечна вноска от около 25 лв. и при сключване на договор за две години, потребителят може да има наистина много добър телефон, който му осигурява много екстри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
fallback