fallback

Стив Джобс е искал да елиминира посредничеството на операторите

Харизматичният визионер се е отказал от идеята да превърне Apple и в телеком през 2007 г.

17:52 | 16.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Стив Джобс. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple е търсел алтернативи, за да достави на пазара своя смартфон iPhone без участието на мобилни оператори. Специализираното списание Computerworld пише, че още преди представянето на първия модел покойният вече съосновател на компанията Стив Джобс е търсел в продължение на две години начин, по който да предоставя телефония през WLAN мрежи. 

В статията се цитира Джон Стентън, изпълнителен директор на фонда за рисков капитал Trilogy Partners. По време на събитие в Сиатъл той е заявил, че Джобс „е искал да изблъска от лодката операторите. Аз и той говорихме много за това дали компаниите могат да използват честотите си в областта на WLAN, за да предлагат телефония. Това бе част от нашата визия“. Целта на Джобс била да избегне обвързването със съществуващите мрежови оператори.

Вместо това обаче Apple е решил да продължи да сключва ексклузивни договори, като с AT&T в САЩ и T-Mobile в Германия, според които производителят на iPhone участва в разпределянето на печалбите им. Според Стентън Джобс се е отказал от тези планове някъде през 2007 г.

Идеята на Джобс е доста важна и за сегашната стратегия на Apple. В крайна сметка концернът залага на пазари, които в миналото се обслужваха преди всичко от посредници. Apple започна да ги заменя, като започна с App Store, а по-късно и с услугата iMessage в операционната система iOS 5, която замества SMS-ите чрез безплатни съобщения.

Apple обаче също прави някои компромиси в полза на партньорите си телекоми. Така например се отказа от видео телефония, обемът на сваляните през мрежата приложения е ограничен, а приложението за YouTube зарежда клиповете с ниска резолюция, за да не натоварва мрежата.

Apple обаче не е доволен от това положение, ако се има предвид изказване на бившия директор за Франция Жан-Луис Гасе. По думите му компанията, със своите огромни парични резерви, би трябвало да купи някой голям оператор, за да преодолее тези ограничения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
fallback