fallback

Артър Левинсън става председател на борда на директорите в Apple

Компанията привлича в борда си и изпълнителния директор на Walt Disney Робърт Айгър в опит да циментира връзката с Disney, в чийто борд Стив Джобс имаше място

10:11 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Един месец след смъртта на съоснователя на Apple Стив Джобс концернът има своя нов председател на борда на директорите. Постът ще се заема от Артър Левинсън, предаде BBC.

61-годишният Левинсън е директор в Apple от 2000 година. Американецът е и в управителния съвет на биотехнологичната компания Genentech. Постът на шеф на борда на директорите остана вакантен след смъртта на Джобс на 56 годишна възраст.

Компанията добавя и изпълнителния директор на Walt Disney Робърт Айгър в борда си, съобщава Blоomberg. Добавянето на Айгър към борда може да циментира връзката с Disney, в чийто борд Джобс имаше място, коментира Шоу Ву, анализатор на Sterne Agee & Leach Inc.

В надпреварата си с конкурентите, като Amazon.com и Google, концернът се опитва да засили медийното си съдържание и разпространението му. Някои експерти допускат, че през следващите години Apple ще навлезе и в телевизионния бизнес.

Още конкуренция Apple ще има в областта на музикалните онлайн продажби, където доминира със своя iTunes. Според Wall Street Journal Google ще представи днес своя конкурентен продукт, който ще предлага песни от трите големи продуцентски компании  Sony Music Entertainment, Universal Music и EMI.

Айгър е поддържал тесни контакти с покойния Джобс, който придоби анимационното студио Pixar през 1986 г., което 20 години по-късно отново бе купено от Disney за 7,4 млрд. долара.

Експерти предполагат, че в бъдеще мениджърският борд ще стане по-независим отколкото по времето на харизматичния основател. „Бордът трябва да излезе от сянката на Джобс“, твърди професорът по икономика Джим Пост от Boston University School of Management.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:29 | 30.08.22 г.
fallback