fallback

Може ли Google+ да победи Facebook

Новата социална мрежа губи войната на фронта на социалните мрежи. В мобилния сегмент обаче победителят ще бъде Google, пише в свой коментар Пийт Кешмор

08:02 | 16.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

„Може би причината е скорошното стартиране на Google Pages+ за брандове. Може би пък причината е в това, че основателят на Facebook Марк Зукърбърг нарече Google+ „малка версия на Facebook“. Или може би просто защото хората обичат да се наслаждават на битки между високотехнологичните титани. Каквато и да е причината, аз бях помолен най-малко три пъти през изминалата седмица да коментирам дали Google+, социалната мрежа на Google, някога ще победи Facebook“, пише в коментар за CNN създателят и изпълнителен директор на един от най-влиятелните технологични блогове Mashable Пийт Кешмор. И дава неочакван отговор – това е грешен въпрос. 

Facebook е безспорният шампион на социалните мрежи, с повече от 800 млн. активни потребители. Той е дълбоко преплетен с мрежата – неговите социални плъгини сега са част от милиони сайтове, а цялата екосистема на приложения разчита на Facebook. Ако целта на Google с мрежата си Google+ е да се свали Facebook, това е една доста дръзка цел, пише още Кешмор. Базирайки се на настоящите темпове на развитие на двете компании, това не би могло да изглежда бас, който може да спечелите, коментира специалистът.

Да се детронира Facebook става по-голямо предизвикателство, тъй като той продължава да се развива, добавяйки нови функции за потребителите. Приятелските кръгове, отличителна черта на Google + при пускането му на пазара, бяха добавени към Facebook през следващите месеци, като по този начин мрежата на Зукърбърг премахна основния стимул за смяна на мрежите. Нещо повече, пускането на функцията „абонамент“, която позволява да се следват публични актуализации от даден потребител, допълнително подкопава предимствата на използването на услуги като Google+ или Twitter.

Google обаче не рекламира Google+ като „убиеца на Facebook“. Дори е далеч от тази идея. Вместо това гигантът в търсенето обясни, че изгражда „социален слой“, с който иска да обвърже всички свои услуги. Това обещание сега е на път да бъде реализирано: специален бутон в Google+ в момента събира на едно място Google Docs, Google Search, Gmail и почти всяка друга услуга на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 31.08.22 г.
fallback