fallback

Yahoo!, Microsoft и AOL официално в съюз срещу Google и Facebook

Трите концерна ще продават помежду си незаето рекламно пространство за дисплей реклама в САЩ

12:33 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Онова, което отдавна се очакваше, вече официално е факт – американските компании Microsoft, Yahoo и AOL засилват партньорството си в областта на онлайн рекламата в опита си да се противопоставят на Google и Facebook. Трите концерна са подписали споразумение, което ще им позволи да продават помежду си незаето рекламно пространство за дисплей реклама от началото на следващата година.

Засега това сътрудничество е ограничено само на територията на САЩ, но Yahoo и AOL ще си кооперират и на канадския пазар. 

Споразумението между трите компании ще им помогне да достигнат до повече маркетингови специалисти, които търсят рекламно пространство за компаниите, които представляват. Това не значи, разбира се, че битката за договори с различни издатели, е приключила - рекламодателите ще могат и занапред да рекламират чрез трите рекламни мрежи Yahoo Network Plus, Advertising.com на AOL и Microsoft Media Network.

Въпреки съмненията, че сделката между технологичните лидери може да бъде разследвана от Министерството на правосъдието заради потенциална нелоялна конкуренция или негативен ефект върху ценообразуването, мениджърите им заявиха, че не очакват никакви проблеми.

Дали Microsoft, Yahoo и AOL ще убедят властите в почтеността да сделката, не е ясно. Пред  Wall Street Journal мениджърът продажби на реклама на Microsoft Рик ван дер Кой заявява, че тя няма да повлияе на конкуренцията. „Ние ще продължим да се конкурираме“, заявява той.

Според американското издание сегашното коопериране е смекчена версия на план, който преди две години са изградили Yahoo, Microsoft и News Corp., който обаче никога не бе приложен. Тогава трите концерна са смятали да създадат смесена компания за продажба на уеб реклама.

Според ZDNet преговорите по вече сключеното партньорство са почнали преди повече от месец най-вече заради прогнозите, че Google и Facebook ще продължават да увеличават пазарния си дял от онлайн дисплейната реклама в САЩ. За тази година се очаква интернет търсачката да реализира 9,3% ръст, а социалната мрежа – 16,3%.

В миналото сътрудничеството на големите компании при продажбите на онлайн реклама възбуждаше вниманието на картелните власти. Преди три години Google отклони поканата за съвместна работа на Yahoo, защото не успя да разсее съмненията на американските власти. Също през 2008 г. Microsoft предложи 45 млрд. долара за придобиването на Yahoo, но създателят на Yahoo Джери Янг отклони офертата като твърде ниска. В последно време Microsoft отново показва интерес към Yahoo.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
fallback