fallback

Motorola планира да блокира продажбите на Apple в Германия

Европа е вторият по големина пазар за компанията през 2011 г., след САЩ, и евентуална забрана ще има драматични последици за компанията от Купертино

11:48 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американският мобилен гигант Motorola Mobility, който преди няколко месеца бе закупен от Google, е завел две дела за нарушаване на два свои патента срещу Apple в местен съд в Манхайм, предаде Ройтерс.

На базата на исковете Motorola настоява да се издаде заповед за спиране на продаджите на продуктите на компанията на германския пазар. Освен това  Apple е призован да плати обезщетение за ползването на патентите от 19-и април 2003 г. насам в неназован засега обем, пише в блога си FOSS Patents експертът Флориан Мюлер.

Конкретно от Motorola претендират за нарушаване на европейските патенти 1010336 B1 и 0847654 B1, които са защитени от американската компания през 2002 и 2003 г. Те се отнасят до трансфер на данни между устройства и синхронизация на статуси на група потребители.  

Допускането на иска, разбира се, не означава, че Apple трябва веднага да спре да предлага iPhone и iPad в страната, защото той е насочен срещу Apple USA, а не срещу продаващите във федералната република германски дъщерни компании. Все пак искът може да доведе до спиране на доставките от страна на компанията майка.

"Това е чисто процедурен въпрос, който няма нищо общо със същността на делата. Това няма да повлияе на нашия бизнес в Германия и на възможността ни да продаваме нашите продукти", коментират от Apple.

Делото може да се разглежда по-скоро като ответен удар срещу засилената юридическа активност на Apple срещу устройствата, използващи операционна система Android, тъй като Motorola Mobility наскоро бе закупена от Google, който от своя страна е и собственик на мобилната платформа.

През последните месеци Apple успя да си издейства четири забранителни заповеди срещу основния си съперник Samsung, който също е в лагера на Andorid.

Една евентуална забрана срещу Apple в Германия или цяла Европа може да има драматични последици за производителя на iPhone. Старият континент е вторият по големина пазар за компанията през 2011 г., след САЩ. Освен това най-големият брой на клиенти в Европа е именно от федералната република. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
fallback