fallback

Nokia планира да навлезе на пазара на таблети?

Компанията може да изкара на пазара устройство, базирано на новата Microsoft 8

09:53 | 04.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

Елъп при представянето на новия смартфон Nokia Lumia в Лондон в края на октомври. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп намекна в интервю за BusinessWeek, че в бъдеще финландският производител на мобилни телефони може да навлезе и на пазара на таблети.

„Една нова възможност има при таблетите и ние я отчитаме. Без съмнение наша намеса там би променила динамиката на пазара на таблети", казва Елъп.

Под „нова възможност“ мениджърът има предвид следващата операционна система на Microsoft. Очаква се Windows 8 да е еднакво добре приложима на стационарни компютри, както и на таблети.

Nokia вече има известен опит на този пазар. През 2007 г. с моделите си Nokia N800 и N810 концернът изкара първите интернет таблети. През същата година обаче премиера получи и iPhone, който просто накара потребителите да гледат на финландските таблети като на устройства от една по-стара епоха. 

Слухове за нови таблети на Nokia има още от февруари. Тогава концернът подчерта, че един бъдещ таблет може да не е базиран на Windows 8 въпреки сътрудничеството с Microsoft. През май медиите писаха, че Nokia вече е планирала производството на таблет с последната операционна система на базирания в Редмънд софтуерен гигант.

Windows 8 може може да бъде последният шанс на Nokia за завръщане в бързо растящия пазар смартфони, доминиран в момента от Apple и производители на апарати като Samsung Electronics Co., които използват Android на Google Inc.

Вътрешнофирмената операционна система на Nokia – Symbian, страда от остарял, труден за използване интерфейс. Освен това компанията твърде бавно въведе по-бързи процесори, по-големи памети за устройствата си и чувствителните на допир сензорни екрани.

По данни на анализаторската компания Strategy Analytics финландският производител падна до третото място на пазара на смартфони след Samsung и Apple. Nokia все още е най-големият производител на мобилни телефони въобще, като този сектор включва и апарати от ниския ценови сегмент, които представляват почти половината от приходите на компанията в областта на мобилните телефони.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
fallback