fallback

Apple ще инвестира 8 млрд. долара през 2012 г.

Технологичният концерн почти удвоява годишните си разходи за инвестиции

16:02 | 02.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

През следващата година американската технологична компания Apple планира да инвестира около 8 млрд. долара, става ясно от документацията, която тя е подала в щатската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC). По този начин концернът почти ще удвои сумата за вложения от 4,3 млрд. долара от тази година. 

Всички американски компании, притежаващи активи на стойност над 10 млн. долара, трябва всяка година да подават информация за своите бъдещи планове в SEC. 

От годишната декларация на Apple, цитирана от New York Post, стават ясни част от плановете на компанията за следващата година.

В разширението на своите магазини компанията ще инвестира 900 млн. долара след 614 млн. долара година по-рано. През изминалото тримесечие Apple отвори 30 нови магазина и така вече има 357 собствени обекти. Преди две седмици, в телефонен разговор с анализатори, финансовият директор Питър Опенхаймер обяви, че през следващата година ще бъдат отворени 40 нови магазина, 75% от които ще са извън пределите на САЩ.

7,1 млрд. долара ще бъдат вложени за оборудване и инструменти за производство, за корпоративни съоръжения и инфраструктура, включително софтуер и хардуер за информационни системи.

Голяма част от сумата ще бъде използвана за новата фирмена централа, която Apple смята да построи в Купертино, както и за новия сървърен център за облачната услуга iCloud в Северна Каролина. В близост до сървърите си до град Мейдън Apple планира да изгради и енергиен център със соларни панели.

Новата централа на Apple ще предлага работни места за 13 000 служители. Стив Джобс представи плановете на компанията в общината на Купертино през юни 2011 г. и тогава описа сградата като „приземил се космически кораб“.

В момента Apple разполага с финансови резерви в размер на 76,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 09.09.22 г.
fallback