fallback

Samsung отчита спад в печалбата от 23%

Най-печелившо е подразделението за мобилни телефони, което отчита най-силния си резултат в корпоративната история

10:13 | 01.11.11 г.
Автор - снимка
Създател

През третото тримесечие корейската компания за потребителска електроника Samsung отчита печалба в размер на 3,44 трлн. вона (2,2 млрд. евро). На годишна база обаче този резултат представлява спад с 23%, предаде Ройтерс. Приходите на корейската компания се повишават с 3% до 41,27 трлн. вона (26,5 млрд. евро).

Подразделението за мобилни телефони покачва приходите си до 14,9 трлн. вона (ръст от 37%) и по този начин отчита най-добрия си резултат във фирмената история. Причина за това е силното търсене на смартфони от серията Galaxy, чиито продажби са скочили с 300%. Преди дни стана ясно, че според данни на Strategy Analytics корейската компания е станала лидер в продажбите на смартфони, измествайки от първото място Apple. 

По собствени данни Samsung е продала и повече таблети, без обаче да споменава конкретни цифри. Оперативната печалба на мобилното подразделение се повишава до 2,52 трлн. вона – също най-висок резултат.

Бизнесът с полупроводници е донесъл на компанията приходи от 9,48 трлн. вона и оперативна печалба от 1,59 трлн. вона, като тези резултати са по-ниски от отчетените година по-рано. Най-търсени са били NAND флаш чиповете и процесорите за мобилни устройства, както и сензорите CMOS за фотоапарати.

„Въпреки тежките условия заради сложната икономическа ситуация в индустриалните страни Samsung успя да представи добър резултат и да отчете двуцифрен оперативен марж“, казва Роберт Ий, вицепрезидент и ръководител „Връзки с инвеститорите“ в Samsung.

За четвъртото тримесечие компанията очаква по-силно търсене на смартфони, таблети и LCD телевизори. Въз основа на тежкото икономическо положение обаче не може да бъде изключена възможността търсенето да е по-слабо спрямо предходни години. Освен това обезценяването на вона спрямо долара е довело до обусловени от валутните разлики загуби в размер на 420 млрд. вона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
fallback