fallback

Сирия наистина блокира интернет

Американска компания потвърждава, че правителството на страната използва филтри, за да следи трафика

12:16 | 31.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания за мрежова сигурност Blue Coat потвърди, че сирийското правителство използва нейна технология с филтри, за да следи и цензурира интернет съдържанието в арабската страна. Както пише Wall Street Journal, компанията изяснява как продуктите й са стигнали до Сирия въпреки американското ембарго. САЩ забраняват продажбата на всякакво подобно оборудване на Сирия.

Високопоставен сътрудник на Blue Coat е заявил пред WSJ, че  доказателства за твърдението, че са ползвани техни устройства, са логове с данни и номера на компютърни адреси, публикувани от сирийски активисти в интернет. Според него най-малко 13 от 14 приложения за цензура са били използвани в Сирия и това е достатъчно, за да може ефективно да се цензурира интернет трафика в държавата. 

През лятото за първи път медиите писаха, че след започването на протестите срещу управлението на президента Бушар ал-Асад Сирия надзирава интернет активността на своите граждани. През септември френската организация Reflects.info обяви, че се използват устройства на Blue Coat.

Компанията тогава обяви, че не изнася продукти за режима, защото се придържа към търговското ембарго на САЩ. Според WSJ представител на Blue Coat обявява, че 13 от 14 устройства, които през миналата година са били доставени на Дубай, са се появили в Сирия. Там те блокирали и наблюдавали определени сайтове и социални мрежи, занимаващи се с протестите в страната или ръководени от опозицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:46 | 31.08.22 г.
fallback