fallback

Samsung изпревари Apple по продажби на смартфони

На глобалния пазар на мобилни телефони, които включват и по-евтините модели, обаче финландският концерн Nokia остава лидер

10:49 | 28.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Корейската технологична компания Samsung Electronics Co. изпревари американския си конкурент Apple Inc. и на фона на разширяващата се съдебна битка между двете компании продаде най-много смартфони в световен мащаб през третото тримесечие, предаде Bloomberg.

Samsung е продала 27,8 млн. смартфона през последното тримесечие, като държи 23,8 на сто от пазара, заяви Милтън Кейнс от Strategy Analytics Великобритания. Apple е успяла да продаде 17,1 милиона устройства, съставляващи 14,6% от пазара, което нарежда компанията от Купертино на второ място. Nokia Oyj запазва третата си позиция според изчисленията на анализаторите. 

Apple, която пусна своя iPhone 4S през този месец, беше на първото място само за едно тримесечие, изпреварвайки финландския си конкурент и базираната в корейския град Суон Samsung, която, за да насърчи продажбите си, се обърна към операционната система Android на Google Inc.

„Възходът на Samsung е движен от комбинация от елегантен по дизайна си хардуер, популярните услуги Android и широка глобална дистрибуция," пише в доклада си Strategy Analytics. „Samsung демонстрира, че е възможно, поне в краткосрочен план, да се диференцира и да расте с помощта на екосистемата на Android."

Натали Керис, говорител на Apple, не е била открита за коментар след края на работното време в САЩ. Говорителят на Samsung Нам Ки Уинг е отказал да коментира изследването за постиженията на компанията.

Глобалният пазар на смартфони скочи с 44% спрямо предходната година до 117 млн. единици, се казва в доклада на Strategy Analytics. Пазарният дял на Nokia падна до 14,4% от 32,7% година по-рано.

В по-широкия сегмент на продажби на всички мобилни телефони, който включва и по-евтини устройства, Nokia запази първото място дори и след като загуби 5 процентни пункта от дела си, се казва в отделно изследване. Нейните 27,3% я задържат на лидерската позиция, следвана от Samsung с 22,6%, докато LG Electronics Inc. остава на трето място. По-евтините мобилни телефони на китайския производител ZTE Corp. му помогнаха да спечели още 4,7 процентни пункта и така да избута Apple от четвъртото място. ZTE вече държи 14% от пазара, като е продала общо 390 млн. броя телефони.

Samsung, който е и най-големият в света производител на телевизори, отчете днес рекордни приходи от телефонното си подразделение, които му помогнаха да неутрализира спада в приходите от чипове за компютърна памет и панели.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 12.09.22 г.
fallback