fallback

Mайерхофер: Мобилтел обмисля участието си в обявените от КРС процедури*

1 трлн. мобилни устройства ще са свързани помежду си през 2013 г., заяви в рамките на Webit главният изпълнителен директор на оператора

15:45 | 27.10.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Мобилтел все още обмисля участието си в обявените от КРС процедури, но не обявила решението си по въпроса. Компанията няма интерес към технологиии по стандарт WiMax.

Това заяви в разговор с Investor.bg в кулоарите на Webit 2011 Андреас Майерхофер, главен изпълнителен директор на компанията.

„Като водещ оператор се стремим да увеличим своя честотен спектър и затова последните търгове, обявени от Комисията за регулиране на съобщения (КРС), са от интерес за нас и ще участваме в наддаването“, каза Майерхофер.

Правейки кратък преглед на телеком пазара през изминалите няколко години, Майерхофер отбеляза, че във фиксирания бизнес почти няма държавна регулация. „КРС е много активна в регулирането на мобилните комуникации, но доскоро не регулираше фиксираните. Така се получи парадоксалният факт бившият монополист БТК да държи над 95% от пазара“, каза Майерхофер. Притисната от европейските директиви, комисията принуди БТК да намали цените си, но така бяха загубени няколко години, каза още Майерхофер. 

По думите му следващата логична стъпка на КРС е да позволи на останалите оператори да вграждат кабелите си в шахтите на БТК на разумни цени, за да се намали хаосът с висящите над улиците кабели. 

Закупените преди повече от година два кабелни оператора „Мегалан“ и „Спектър Нет“ вече носят значителна част от приходите на мобилния оператор. „Благодарение на придобиванията държим 12% от пазара на интернет в страната и 30% от пазара в София, където сме лидер“, обясни още Майерхофер пред Investor.bg.

„Всяка година приходите от мобилен интернет и пакетни предложения растат с повече от 100%. В момента пакетните услуги допринасят с около 15% за всичките ни приходи“, каза още Майерхофер „До 2013 г. според последните тенденции в дигиталната индустрия в света ще има 1 трлн. свързани помежду си мобилни устройства. До 4 години смарт устройствата ще завземат 47% от световния пазар на мобилни устройства“, заяви по-рано днес в рамките на Webit Congress 2011 Майерхофер.

По думите му през 2020 г. се очаква средностатистическият човек да поддържа онлайн между 200 и 300 контакта дневно, ползвайки различни устройства и канали.

Майерхофер подчерта, че бъдещето пред дигиталната индустрия са т. нар. „облачни“ услуги, технологиите от типа M2М - mashine to mashinе (комуникация между машините) и решенията за създаване на „умни градове“. Като част от услугите на „умните градове“ Майерхофер назова дистанционното отчитане за комуналните компании, SMS паркиране, което улеснява шофьорите и подобрява събираемостта от паркиране, свързаност на линейките на центровете за спешна помощ, дистанционно наблюдение на служебни автопаркове и на парка на железниците, което води до икономия на горива и др.

* По-късно от Мтел изпратиха уточнение до редакцията на Investor.bg, което публикуваме без намеса.

Мобилтел все още обмисля участието си в обявените от КРС процедури, но не обявила решението си по въпроса. Компанията няма интерес към технологиии по стандарт WiMax.

„Като водещ оператор се стремим да увеличим своя честотен спектър и затова последните търгове, обявени от Комисията за регулиране на съобщения (КРС), са от интерес за нас и ние в момента обмисляме участието си в наддаването“, това е казал г-н Майерхофер в разговор с репортер от Инвестор. В публикацията си от вчера репортерът е засилил категоричността на изявлението, дадено от изпълнителния директор на Мобилтел, с което е извел новина, която не отговаря точно на истината.

Коментирайки ситуацията на фиксирания пазар, г-н Майерхофер е подчертал незавидното положение на алтернативните оператори, което за съжаление в публикацията на Инвестор е отнесено към мобилните такива. Това подменя акцентът на неговия коментар тотално и го прави изключително нерелевантен на реалната ситуация. По думите му следващата логична стъпка на КРС е да позволи на алтернативните доставчици на интернет да вграждат кабелите си в шахтите на БТК на разумни цени, за да се намали хаосът с висящите над улиците кабели. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
fallback