fallback

Huawei ще инвестира 200 млн. евро в Румъния до 2014 г.

Китайският концерн ще изгради център за проектиране до Букурещ и оптична мрежа в цялата страна

18:21 | 25.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Китайският производител на оборудване за информационни технологии и комуникации Huawei ще инвестира 200 млн. евро в Румъния до 2014 г., се посочва в съобщение на румънското министерство на икономиката, цитирано от romania-insider.com.

Основните проекти, в които китайският концерн ще инвестира, са център за проектиране на компанията за цяла Европа в областта Пипера (до Букурещ), който трябва да е готов до края на февруари 2012 г., и изграждането на оптична мрежа на национално ниво в партньорство с румънската компания Transelectrica SA.

Huawei навлезе на румънския пазар през 2004 г. Huawei Romania е отчела приходи в размер на 69,2 млн. евро за миналата година, със 140% повече от предходния период.

Румънският министър на икономиката Йон Аритон откри кръгла маса с китайски компании, интересуващи се от инвестиции в Румъния, която е организирана в посолството на Румъния в Пекин, се посочва в съобщението.

Аритон е разговарял също с представители на China Coal Equipment and Engineering. Компанията се интересува от разработване на мините за каменни въглища в долината на река Жиу в Румъния. Преговори са водени и с представители на компанията Sinohydro, пред които Аритон е представил последните етапи на развитие на проекта за ВЕЦ Тарница-Лапущещ в окръг Клуж.

В Пекин Аритон се е срещнал и с китайския министър на търговията Чън Дъмин на работен обяд, на който китайският представител е заявил, че местни компании възнамеряват да инвестират в енергийни проекти в Румъния, като спомена ВЕЦ Тарница-Лапущещ и АЕЦ Черна вода. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 02.09.22 г.
fallback