fallback

Microsoft прави нов опит да купи Yahoo

С още няколко инвеститори софтуерният концерн ще се опита отново да купи интернет компанията за около 20 млрд. долара

12:45 | 20.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Yahoo не успява да осребри милионите потребители на Yahoo Mail. Снимка: Ройтерс 

Американският софтуерен концерн Microsoft и две дялови дружества подготвят оферта за намиращата се в криза интернет компания Yahoo. Microsoft се е съюзил с инвеститорите Silver Lake Partners и Canada Pension Plan Investment Board, пише днес Wall Street Journal, като се позовава на информирани източници. Споменаваната цена за Yahoo е 20 млрд. долара.

Още през 2008 г. Microsoft се опита да придобие Yahoo. Съоснователят на интернет групата Джери Янг тогава отказа предложената цена в размер на 47 млрд. долара като твърде ниска и се сблъска с критиката на много акционери. Така може да се окаже, че сега споменаваната цена ще се окаже нищожна за изпълнителния директор на базираната в Редмънд Microsoft Стив Балмър.

В момента управителният съвет на Yahoo обмисля всички опции, сред тях и тази за продажба на компанията. Същевременно се търси и нов мениджър, след като доскорошният главен изпълнителен директор Каръл Барц бе уволнена в началото на септември. Акционерите я критикуваха за това, че не е подобрила достатъчно бързо корпоративното развитие. 

Кога ще има решение за бъдещето на компанията остава неясно дори и след представянето на финансовия доклад за тримесечието.

Заради недоброто финансово здраве на Yahoo по всичко изглежда, че сега Microsoft има повече изгледи за успех. Интернет компанията има около 700 млн. потребители на услугата си за електронна поща, но досега не успява да превърне тази маса в съответните приходи от реклама. Освен това Yahoo се принуди да се откаже от собствената си технология за търсене и премина към търсачката Bing на Microsoft.

Освен Silver Lake Partners интерес към сделката според Wall Street Journal имат и други финансови инвеститори, сред които Blackstone, TPG, KKR, Bain Capital, Carlyle Group, Hellman & Friedman, Providence Equity и Warburg Pincus.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 13.09.22 г.
fallback