fallback

Google с 26% ръст на печалбата

Google Inc. обяви печалба за третото тримесечие от 2,7 млрд. долара

23:33 | 13.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Google Inc., чиито акции се повишиха в четвъртък с 5,33%, обяви печалба за третото тримесечие от 2,7 млрд. долара или 8,33 долара за акция, в сравнение с 2,2 млрд. долара или 6,72 долара за акция за третото тримесечие на 2010 г.

Нетните приходи достигат 7,51 млрд. долара в сравнение с 5,48 млрд. долара за същия период на миналата година. Приравненият приход на акция е 9,72 долара. Очакванията на анализатори, цитирани от MarketWatch, бяха за 8,74 долара нa акция, на базата на нетни приходи от 7,2 млрд. долара.

"Имахме прекрасно тримесечие", заяви съоснователят и изпълнителен директор Лари Пейдж в седалището на фирмата в Калифорния. По този начин за пореден път Google отчете значително по-добър резултат от очакванията на анализаторите. В следборсовата търговия курсът на акцията скочи със 6%.

Силният ръст на онлайн реклама, сериозен контрол на разходите и фокусирани изследователски усилия са причина за този ръст в компанията.

„Трябваше да вземем тежки решения“, заяви във видеоконферентна връзка Лари Пейдж, който се завърна като директор в компанията едва през второто тримесечие. „Започнахме да работим над 20 различни продукти“.

Фокусирането обаче не е довело до намаляване на разходите за възнаграждения. Дори напротив: Google става истинска машина за нови работни места. През изминалото тримесечие е било назначено второто по големина количество завършващи студенти в историята на концерна. Сега за Google работят 31 353 служители, с 2585 повече от преди три месеца. 

Все по-забележимо по-голямата част от общия ръст на Google се случва вътре в компанията. Собствени сайтове са виновни за 69% от приходите, ръстът е 39%. Управляваните през рекламната мрежа Adsense парттньорски сайтове напредват бавно: ръстът на годишна база тук е едва 18%. Бизнесът на световната търсачка става все по-интернационален – 55% от приходите се генерират извън САЩ.

Компанията разполага и с доста пари за още придобивания – ликвидните средства в края на септември са били в размер на 42,6 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 03.09.22 г.
fallback