fallback

Twitter на път да получи търговската марка "tweet"

За обозначението микроблогинг услуга водеше кратка съдебна битка с компания, занимаваща се с рекламна дейност в Twitter

16:12 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Илюстрация: Twitter

Популярната микроблогинг платформа Twitter е на път да получи правата върху търговската марка "tweet", пише The Wall Street Journal.

Досега марката бе собственост на компанията Twittad, занимаваща се с рекламна дейност в Twitter. Именно на неговия изпълнителен директор Джеймс Елиасън се позовава американското издание.

Компанията получава правото да използва думата "tweet", обозначаваща отделно съобщение в микроблога, в своето рекламно мото "Let Your Ad Meet Tweets" ("Дайте възможност на вашата реклама да се срещне с „туитовете”) още през 2008 г. Още тогава дружеството регистрира думата като търговска марка.

През септември тази година Twitter подава иск в съда, за да получи правата върху "tweet". Сега обаче изпълнителният директор на Twittad Елиасън съобщава пред Wall Street Journal, че страните са се споразумели: съдебният иск ще бъде оттеглен в замяна на прехвърлянето на правата. Не става ясно дали Twittad ще получи някаква парична компенсация, но изрично се упоменава, че споразумението позволява използването на думата "tweet" от партньори на Twitter, включително и от Twittad.

От своя страна Twitter ще възстанови акаунта на Twittad в микроблогинг услугата, което ще позволи на компанията да продължи да развива бизнеса си. Twittad има мрежа от 27 000 потребители на Twitter, които получават пари за това, че разпространяват реклама в Twitter.

Twitter е основана през 2006 г. и в рамките на пет години нейната аудитория нарасна до 200 млн. потребители. Към днешна дата на ден се пишат около 230 милиона „туитове”, което в буквален превод означава „чуруликане”. Но през тази година американския тълковен речник Merriam-Webster попълва значението на думата "tweet" със смисъла на „съобщение, разменено в социалната мрежа Twitter".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
fallback