fallback

Смартфоните проправят пътя на 4G преноса на данни

Анализаторите са на мнение, че технологията LTE ще бъде водеща при налагането на четвъртото поколение телекомуникационна мрежа

11:47 | 12.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Анализаторската компания за проучване на пазара ABI Research очаква, че през 2016 г. ще бъдат продадени 245 млн. смартфона с възможност за 4G. През 2010 г. браншът е успял да продаде 4,6 млн. смартфона, поддържащи четвърто поколение на мобилен пренос, а това означава средногодишен ръст от около 72%, пише специализираното издание ZDNet.

Въпреки че все повече таблети и други мобилни устройства следват тренда за въвеждане на 4G, е много вероятно именно смартфоните да останат водещ двигател, тъй като продажбите в тази категория са доста над тези в останалите, се казва в изследването. По този начин смартфоните ще проправят пътя на другите фирми, които представят 4G-продукти и услуги на пазара.

Освен това ABI Research предсказва, че LTE (Long Term Evolution) ще остане доминиращата 4G-технология. Още през тази година в търговската мрежа ще бъдат представени повече смартфони, поддържащи LTE технология, отколкото конкурентнтата Wimax. 

Съставните части за Wimax са по-евтини и тази технология дава по-големи възможности за интеграция на различните честоти в различните страни. Въпреки това повечето водещи мобилни оператори залагат на LTE, защото според тях тази технология е с по-добра екосистема, твърди ABI Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
fallback