fallback

Alibaba се откупува от Yahoo?

Според Bloomberg цената за 40%-ия дял може да достигне до 13 млрд. долара

10:16 | 11.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската интернет компания Alibaba Group по всяка вероятност наистина ще се опита да изкупи обратно 40%-ия дял, който онлайн търсачката Yahoo държи в нея от 2005 г. насам. За финансирането на тази сделка китайският концерн преговаря с Temasek Holdings, инвестиционна фирма на сингапурското правителство, предава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

Още при обявяването на уволнението на бившата шефка на Yahoo Каръл Барц BusinessWeek писа, че е много вероятно компанията да продаде азиатските си активи и с привлечения капитал да се опита да направи голямо придобиване. 

Не е ясно колко пари трябва да плати Alibaba за обраното изкупуване. Bloomberg оценява стойността на дела на Yahoo, на база оценката на Temasek от миналия месец, на до 13 млрд. долара. Преди шест години американската компания плати 1 млрд. долара за дела си от 40% в китайската компания. 

Още през миналата година Alibaba планираше да „се откупи“ от Yahoo. Тогава обаче до сделка не се стигна, защото американската компания отказа да се раздели с китайския си бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:41 | 05.09.22 г.
fallback