fallback

Samsung иска глобална забрана на новия iPhone

Концернът вече подаде искове срещу последния продукт на Apple във Франция и Италия

17:03 | 05.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Само няколко часа след официалната премиера на iPhone 4S патентната война в мобилната индустрия отново се разгоря.

Южнокорейският технологичен концерн Samsung обяви, че ще заведе две нови дела срещу Apple за нарушени негови лицензионни права. Компанията вече е подала два иска в Франция и Италия, с които настоява за блокиране на продажбите на най-новото устройство до произнасяне на съда, пише Wall Street Journal.

От Samsung описват нарушенията на Apple като "прекалено тежки" и добавят, че "iPhone 4S не трябва да бъде допускан до пазара."

Концернът подозира Apple в незаконно използване на технологии на Samsung в новия модел на смартфона и планира да бъде направена експертна оценка. 

Напоследък продажбите на Samsung стремително растат и южнокорейците се превърнаха в основен конкурент на Apple на световния пазар на смартфони. Отношенията между двете компании се изостриха, след като те внесоха една срещу друга над 20 иска с обвинения в кражби на технологии и плагиатство от април 2011 г. насам, което доведе до забрана на продажбата на южнокорейския таблет в Германия. 

И в Австралия засега Samsung не може да продава свободно таблета си. Сега компаниите водят няколко паралелни съдебни дела в различни съдилища по света. След няколко дни в Калифорния ще стартира голям процес с взаимни обвинения за кражби на идеи.

Едва преди няколко дни един от вицепрезидентите на Samsung заяви, че концернът възнамерява да обяви „тотална война“ на американския си конкурент.

Вчера Apple представи новия си iPhone 4S, който е подобрена версия на четвъртото поколение от мултифункционалния телефон на компанията, с по-мощен процесор и нова система гласови команди.

Анализаторите са разочаровани, че компанията не е представила iPhone 5 с още повече подобрения.

При представянето вчера котировките на акциите на Apple потънаха с 3,7% в началото на търговията, след това обаче започнаха да растат и достигнаха 372,5 долара за акция. За цялата сесия спадът на котировките на Apple бе 0,6% (2,1 долара), предава Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
fallback