fallback

Индия пуска от утре в продажба 35-доларов таблет

Страната се опитва да догони поне Бразилия, Русия и Китай в технологичен аспект, но все още едва 5% от индийците имат достъп до интернет

12:50 | 05.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Индия ще разкрие онова, което се крие зад понятието „най-евтиния таблет в света“. Устройството ще бъде продавано на студенти и ученици на сусбидирана цена от 35 долара, като целта е да се увеличи достъпа до дигитално съдържание в страната и да се компенсира изоставането в това отношение спрямо страни като Китай и Бразилия, предава Ройтерс.

Правителството твърди, че устройството, наречено Aakash (небе, от инд.), първоначално ще бъде пуснато от утре в пилотна серия от 100 000 броя, преди да бъде представено на милиони студенти през следващите няколко месеца.

„Много скоро 35-доларовият компютър ще е на разположение на всяко дете в училище. Таблетът ще помогне за повишаване на качеството при обучението. Това не е просто мечта, това е реалност“, е заявил Капил Сибал, министър за развитие на човешките ресурси. 

По-късно днес се очаква таблетът да бъде официално представен от Сибал и британската компания DataWind, която е разработчик на устройството.

„Нискобюджетният таблет може да бъде използван за въвеждане на дистанционно обучение в селските райони и сред студентите“, казва Бхарат Мехра, експерт по използването на комуникационни технологии. „Ако наистина успеят да направят такова устройство на тази цена, това ще бъде огромно предимство за страната“, казва Мехра, който е преподавател в Университета в Тенеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 06.09.22 г.
fallback