fallback

Telekom Austria се опасява от враждебно изкупуване?

Според Wirtschaftsblatt египетският телеком милиардер Нагиб Сауирис може да придобие австрийския оператор

19:19 | 03.10.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

 Египетският предприемач и политик Нагиб Сауирис може би има интерес към Telekom Austria. Снимка: Wikimedia, Лиценз: WIkimedia Commons

Според публикация в австрийския икономически всекидневник Wirtschaftsblatt местната телеком компания Telekom Austria се страхува от враждебно изкупуване.

Египетският телеком милиардер Нагиб Сауирис е заинтересован от компанията и може да стане неин собственик чрез враждебно придобиване с помощта на австрийския инвеститор Рони Печик, пише вестникът, позовавайки се на добре запознати източници. За това концернът е натоварил инвестиционната банка Merrill Lynch с изработването на отбранителна стратегия.

Изпълнителният директор на Telekom Austria Ханес Аметсрайтер заявява, че досега никой инвеститор не е заявил намерение да закупи по-голям пакет акции. „Според закона всеки акционер, който надхвърли границата от 5%, трябва да уведоми останалите акционери. Досега никой не се е обадил. Ако има някой, който държи повече от 5%, то той е трябвало да ни извести“, е заявил Аметсрайтер от Брюксел. 

Според вестника инвеститор може лесно да си осигури дялове в телекома чрез опции. Тези слухове се носят от месеци. Придобиване чрез вражески инвеститори е възможно, защото 70% от компанията се държат от малки акционери. Днес на австрийската борса акциите на телекома са поскъпнали с 1% и са повели индекса ATX.

Египетският телеком Orascom Telecom, който е собственост на Сауирис и е основан от него, не е открит за коментар.

За да избегне враждебно придобиване, телекомът може да разшири програмата си за обратно изкупване на акции или да потърси „белия рицар“ - приятелски настроен инвеститор, който може да вложи средства в компанията, за да предотврати нежелано от мениджърите изкупуване. Такива инвеститори според Wirtschaftsblatt са испанската Telefonica, руската VimpelCom, норвежката Telenor или турската Turkcell. В България Telekom Austria Group е представена от юли 2005 г., когато купи 100% от „Мобилтел“ за 1,6 млрд. евро. Това беше и най-голямата до този момент австрийска инвестиция зад граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
fallback