fallback

StatCounter: Chrome може да изпревари Firefox още през 2011 г.

Според конкурентната анализаторска компания Net Applications обаче това разместване ще се случи в средата на 2012 г.

10:44 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Още до края на тази година е вероятно Chrome да измести Firefox и да стане вторият по популярност браузър в света след Internet Explorer на Microsoft.

Изчисления на StatCounter показват, че това ще стане най-късно през декември. Както пише Computerworld, Chrome заема пазарен дял от 23,6%, докато Firefox е малко по-напред с 26,8%. IE засега е недостижим на върха с 41,7 пазарен дял.

Според Computerworld от януари насам Chrome е наваксал изоставането си с 8 проценти пункта, което прави ръст от 50%. За същия период Firefox и IE са загубили съответно около 4 процентни пункта. Така се оказва, че Chrome си осигурява именно дяловете, които двамата му конкуренти губят. 

Според изчисленията на StatCounter още през ноември Firefox и Chrome ще бъдат с почти изравнени позиции. За декември анализаторите прогнозират пазарен дял от 26,6% за браузъра на Google, докато Firefox ще държи 25,3%.

StatCounter обаче не е единствената компания, която изчислява пазарния дял на софтуерите за браузване. Според конкурентите от Net Applications пропастта между Firefox и Chrome е по-голяма. През август браузърът на Mozilla е имал пазарен дял от 21,03%, докато Chrome на Google е едва с 14,46%. IE пък е ясно изявен лидер с 51,59%.

Но и при изчисленията на Net Applications се наблюдава подобна тенденция. Спрямо януари IE е загубил 4,41 пункта, Firefox - 1,72. В същия период Chrome е нараснал с 3,76 процентни пункта. Според специалистите на Net Applications, цитирани от Computerworld, Chrome ще изпревари Firefox едва в средата на 2012 г. За края на 2011 г. те предвиждат Chrome да държи 17,8% дял, спрямо 22,3% пазарен дял за браузъра на Mozilla.

Chrome може да изпревари Firefox като втори по предпочитания браузър още до края на годината. (Източник: StatCounter)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 03.09.22 г.
fallback