fallback

Android носи на Microsoft по 444 млн. долара от лицензи

Всяка година таксите допринасят с 4 цента на акция за резултатите на софтуерната компания

10:12 | 03.10.11 г.
Автор - снимка
Създател

Microsoft получава между 3 и 6 долара на продадено устройство с Android. Снимка: Ройтерс

През текущата финансова година, която приключва на 30-и юни, Microsoft ще получи около 444 млн. долара от лицензионни такси от Android. Такива поне са очакванията на анализаторите от Goldman Sachs, цитирани от Business Insider.

Според изчисленията им софтуерният гигант получава между 3 и 6 долара на продадено устройство с Android. Така се оказва, че таксите допринасят с 4 цента на акция за резултатите на компанията.

Наистина 444 млн. долара звучат като много пари, но в сравнение с всички очаквани приходи от около 75 млрд. долара за финансовата година те са като джобни.

Преди време компанията от Редмънд плати огромна такса на Google, за да придобие правото да ползва мобилната платформа Android и да сключва лицензионни споразумения.

Все още не се знае и до каква степен продажбите на устройства с Android ще повлияят на собствената мобилна операционна система на Microsoft и съответно дали приходите от лицензионни такси ще могат да изравнят очакваните загуби. Според Gartner през второто тримесечие на 2011 г. са били продадени около 1,7 млн. смартфона с Windows Phone 7, което отговаря на пазарен дял от 1,6%. Android пък, с 45,7 млн. смартфона, е лидер с дял от 43,4%.

Според изследване на NPD Group натискът на Windows Phone върху Android нараства, но най-големият конкурент за операционната система на Google си остава iPhone на Apple. Голям проблем за Windows Phone е неговата ниска познаваемост. 45% от потребителите не са запознати с мобилната операционна система на гиганта от Редмънд. Освен това една вече наложила се екосистема ще откаже потребителите от смяна. 21% от запитаните, които отказват да минат на Windows Phone 7, твърдят, че са инвестирали в настоящите си операционни системи твърде много време и пари.

Едва преди няколко дни Microsoft и Samsung сключиха лицензионно споразумение, според което си осигуряват взаимно права за ползване на своите патентни портфейли. В рамките на тази договореност корейският концерн за електроника се задължава да плаща на Microsoft лицензионни такси за всеки свой таблет или смартфон, базиран на мобилната операционна система Android, предаде Ройтерс. Колко висока е тази такса, остана неясно.

Подобни договори има и с HTC и General Dynamics Itronix; споразумения заради Linux има с Amazon, TomTom и Melco/Buffalo. Досега софтуерният гигант не е успял да се споразумее с Motorola и Barnes & Noble – и срещу тях са подадени съдебни искове. Google пък междувременно обвинява Microsoft в пресиране при ползването на патенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 12.09.22 г.
fallback